Šport > Zimski športi
17 ogledov

Višnarjeva jezna na svojo ekipo

Katja Višnar EPA
Na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Lahtiju so podelili prva kompleta odličij.

Za zmagi v sprintu v prostem slogu sta si zlati kolajni okrog vratu nadela Norvežanka Maiken Caspersen Falla in Italijan Federico Pellegrino.

Norvežanka je v ženski konkurenci za 1,66 sekunde v velikem finalu premagala Američanko Jessico Diggins, za 3,76 sekunde pa njeno rojakinjo Kikkan Randall.

Zmagovalec Pellegrino pa je v finalu za 15 stotink sekunde prehitel srebrnega Rusa Sergeja Ustjugova in za 44 Norvežana Johannesa Hoesflota Klaeba. Slovenci Miha Šimenc (35.), Janez Lampič (37.) in Miha Dolar (62.) obstali že v kvalifikacijah.

Veliko smole za Višnarjevo

Slovenske smučarske tekačice so na svetovnem prvenstvu v Lahtiju obtičale v četrtfinalnih bojih sprinta v prosti tehniki. V kvalifikacijah je sicer Katja Višnar imela tretji čas, v četrtfinalni skupini pa se ji je kmalu po startu zlomila palica, tako da je bila na koncu peta v skupini.

Anamarija Lampič in Alenka Čebašek sta bili v svojih polfinalnih skupinah četrti, a prepočasni za preboj v polfinale, tako kot tudi Vesna Fabjan, ki je bila v zadnji četrtfinalni skupini zadnja, šesta.

Največ smole je imela Višnarjeva, ki so ji bržčas tudi polfinale odnesle težave z zlomljeno palico. Nemka Sandra Ringwald je stopila na levo palico Blejke, ki je tako izgubila stik s skupino.

Slovenka je sicer nato ujela tekmice, tudi povedla, a v samem zaključku ob nadomestni palici ni imela pravega oprijema in je v cilj prišla na petem mestu, kar je pomenilo konec tekmovanj.

"V sprintu odločajo malenkosti in taka napaka ... Danes se je pokazalo, da bi se jo še lahko rešilo, upala sem na to, da bom dobila boljšo palico, tako s paščkom, ki se ga lahko zapne. Brez zapetega paščka v ciljnem sprintu nisem imela možnosti. Malo sem upala, da se bo ob progi pojavil še kdo iz naše ekipe s palico s paščkom, da bi lažje finiširala. Škoda, res," je po tekmi povedala razočarana Višnarjeva.

"Končno sem tam, kjer sem si želela biti že celo sezono, res lahko tekmujem, vidim, da sem bila danes sposobna zelo lepega rezultata. Ne samo palica, tudi novozapadli sneg na levi strani proge na vzponu ... Rusinja me je zapirala, a rekla sem si, da bom na vrhu drugega vzpona prva. Danes sem si zadala, da tam, kjer bom želela biti prva, tudi bom prva. Na tekmo sem šla z ekstra energijo, ne vem, zakaj se mi to dogaja," je na robu solz še dodala Višnarjeva, ki jo naslednji izziv čaka že v nedeljo na ekipnem sprintu.

Fabjanova izgubljala proti cilju

V zadnji, peti četrtfinalni skupini, je tekla še Vesna Fabjan. Bronasta olimpijka, ki jo je pred letošnjim prvenstvom dodobra zdelal bronhitis, je začela zelo dobro, na vrh drugega vzpona je prišla na tretjem mestu. V spustu je nato držala ta položaj, a proti cilju nato izgubljala.

"Že tista bolezen pred dvema tednoma je poskrbela, da sem bila v zelo slabem stanju in dejansko sem bila dokaj zadovoljna s pripravljenostjo v zadnjih dneh. A za velike tekme je potrebno imeti tudi nekaj sreče in danes je ni bilo. Želenega rezultata žal ni. Na vrhu vzpona je bilo pomembno, da si imel priključek, ob prihodu na stadion sem vedela, da še lahko napadem. To sem pred ovinkom tudi naredila, a tu sem nato izgubila hitrost, ki sem jo prinesla in zato so me po notranji strani tekmice še dodatno prehitele. Jaz sem naredila vse, nimam si česa očitati," je povedala Besničanka.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.