Šport
6 ogledov

Slovenki do osmega mesta na SP

Anamarija Lampič, Katja Višnar EPA
Za smučarji tekači sta na svetovnem prvenstvu v Lahtiju tudi ekipni preizkušnji. Pri dekletih je zmagala Norveška pred Rusijo in ZDA, Slovenija je bila osma, pri moških sta bila z veliko sreče prva Rusa, druga Italijana, tretja pa Finca. Slovenca sta izpadla v polfinalu, zasedla sta končno 13. mesto.

V obeh konkurencah ni manjkalo dramatičnosti. Zmaga Norvežank Maiken Caspersen Falla in Heidi Weng, glavnih favoritinj, je bila zanesljiva, ravno tako drugo mesto Julije Belorukove in Natalije Matvejeve, do konca pa je bil napet dvoboj za tretje mesto, ki sta ga v boju s Švedinjama dobili Američanki Sadie Bjornsen in Jessica Diggins.

"Če imaš v ekipi tako tekmovalko, kot je Falla, te ne more nihče premagati. Maiken je v zadnjem krogu dobesedno letela, prav nič se nisem bala, da bi izgubili zlato kolajno. Naša taktika je bila, da v zadnjih dveh krogih napadeva na vzponu, uspelo nama je," je bila na cilju zadovoljna vodilna v svetovnem pokalu Wengova.

V slovenskem taboru so pričakovali, da se bosta Anamarija Lampič in Katja Višnar približali petemu mestu, ki je doslej najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih v tej disciplini. Menili so, da realno lahko prideta do šestega mesta, a se to ni zgodilo. To pa predvsem zaradi dejstva, da Višnarjeva ni bila posebej razpoložena, Lampičeva je pokazala veliko več, v dvoboju z legendarno Justino Kowalczyk je na koncu tudi priborila osmo mesto. Poleg Poljske sta za Slovenkama zaostali tudi Italijanki.

"Bilo je dobro, ne ravno odlično. Osmo mesto je lep rezultat, glede na to, da je to svetovno prvenstvo. Na tekmah svetovnega pokala nama je šlo v redu in morda smo zato pričakovali malo več, a letos ni bilo veliko klasičnih sprintov, niti ni bilo veliko priložnosti, da bi na tej tehniki delali. V teh pogojih in na tej težki progi je to danes lep rezultat, lahko pa zase povem, da nisem imela ravno najboljšega dne, a sem se potrudila po svojih najboljših močeh," je dejala Višnarjeva.

Ekipni sprint na prvenstvih prirejajo od leta 2005, doslej sta bili pri ženskah najuspešnejši Norveška in Finska, obe sta zmagali dvakrat. Norvežanke so v Lahtiju osvojile svoj tretji naslov, Falla pa je na tem prvenstvu postala prva tekmovalka z dvema zlatima kolajnama, saj je zmagala tudi v sprintu posameznic. A hitro se ji je na seznamu tekmovalcev z dvema zlatima odličjema pridružil Sergej Ustjugov. Skupaj s kolegom Nikito Kirijukovom sta z odprtima rokama sprejela darilo Finca Iiva Niskanena in Norvežana Emila Iversena, ki sta se v boju za zmago - za Norveško bi bila to četrta v seriji, za Finsko pa prva - v zadnjem zavoju zapletla v padec.

"Na tem prvenstvu imam neverjetno srečo. Potem ko sem v skiatlonu prišel do zlata po padcu Martina Johnsruda Sundbyja, se mi je sreča nasmehnila še drugič," se je na cilju smejalo Ustjugovu. Slabše volje je bil Iversen: "Zdaj je popolnoma brezpredmetno razpravljati, kdo je kriv. Priznam, da sem naredil napako, se malo premaknil, toda tudi Niskanen, ki je imel večjo hitrost, bi bil lahko bolj pazljiv."

Srebro je osvojila Italija, Finska pa se je le dokopala do brona. Miha Šimenc in Janez Lampič sta izpadla v polfinalu, na koncu sta zasedla 13. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.