Z referendumom proti olimpijskim igram

Foto: Žurnal24 V romantičnem alpskem Garmischu mnogi ne želijo modernih zazidalnih projektov, k
V začetku maja bodo v Garmischu izvedli referendum o kandidaturi Münchna za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2018. Če bo pobuda proti uspela, bi igre lahko dobila Južna Koreja.
Oglej si celoten članek
Poleg Münchna za organizacijo iger 2018 kandidirata še korejski Pjong Čang in francoski Annecy. Slednji nima realnih možnosti, vse doslej je München veljal za izrazitega favorita. Garmisch je olimpijske igre že gostil (leta 1936); München pa si prizadeva, da bi postal prvo mesto, ki bi gostil tako letne kot zimske igre.

Garmisch-Partenkirchen je letos gostil SP v alpskem smučanju, za leto 2018 pa so predvideni kot sogostitelj olimpijskih iger (nosilec kandidature je München). A ni nujno, da bo temu res tako. Domačin Ludwig Hartmann je ustanovil skupino NOlympia (ne olimpijskim igram torej) in zbral 2.500 podpisov za izvedbo referenduma proti olimpijskim tekmah v Garmischu. Nasprotniki trdijo, da bi bil to okoljsko nesprejemljiv projekt za romantično mestece v objemu bavarskih Alp. Olimpijske igre seveda niso le tekme na že obstoječih smučiščih, ampak tudi vrsta novih zazidalnih projektov in to domačinom ni všeč. Referendum bo izveden osmega maja, manj kot dva meseca pred zasedanjem MOK-a, ki bo v Južni Afriki šestega julija odločal o gostitelju zimskih olimpijskih iger leta 2018.

Foto: Žurnal24

Če bo referendum uspel (torej bodo proti sodelovanju), to skoraj zagotovo močno zmanjšuje možnosti Münchna pri organizaciji iger (pobudniki kandidature pa zato še ne bodo umaknili Garmischa iz programa iger). "To bo zelo tesen referendum. Kaže blizu rezultata 50 proti 50. A četudi bo proti le kakšnih 52 ali 53 odstotkov prebivalcev, je to zadosten znak za MOK, da Münchnu ne dodeli iger," je prepričan Hartmann. Na nemškem olimpijskem komiteju (DOSB) so medtem prepričani, da se v Garmischu ne bodo opredelili proti igram. "Pričakujem, da bo velika večina podprla igre, saj bodo te regiji prinesle velik razvojni potencial. Ankete kažejo, da noben drug nemški projekt ne uživa tolikšne podpore kot kandidatura Münchna za olimpijske igre," zatrjuje Thomas Bach, ki je obenem tudi podpredsednik MOK-a.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.