Z vztrajnostjo rešili točko

Foto: @SrceBije Boštjan Cesar Birsa Litva Slovenija Foto: EPA Nejc Skubic Litva Slovenija kvalifikacije za SP 2018 Foto: EPA Benjamin Verbič Slovenija Litva Foto: EPA Benjamin Verbič Slovenija Litva Foto: EPA Roman Bezjak Litva Slovenija kvalifikacije za SP 2018 Foto: EPA Roman Bezjak Litva Slovenija kvalifikacije za SP 2018 Foto: EPA Valter Birsa Litva Slovenija kvalifikacije za SP 2018
Slovenska nogometna reprezentanca je po zadetku v 93. minuti na prvi tekmi novega kvalifikacijskega ciklusa iztržila remi v Litvi (2:2). Zmaga Angležev na Slovaškem (0:1) in Škotske na Malti (1:5).
Oglej si celoten članek

Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Vilniusu igrala neodločeno proti Litvi (2:2). 

Slovenija je na peti tekmi proti Litvi drugič igrala neodločeno. Dolgo je sicer kazalo na tretji poraz, saj so Litovci po prvem polčasu vodili že z 2:0. A v drugem delu je z vstopom predvsem Josipa Iličića igra Slovenije dobila želeno konkretnost, ki je privedla do prve točke. To je v tretji minuti sodniškega dodatka zagotovil Boštjan Cesar s svojim desetim reprezentančnim zadetkom.

Izbrance Srečka Katanca naslednji preizkušnji čakata oktobra, osmega bodo v Ljubljani gostili Slovaško, tri dni pozneje pa Anglijo.

Omenjeni reprezentanci sta se danes srečali v Bratislavi in po zadetku Adama Lallane v 95. minuti so zmago odnesli Angleži. 

Na sklepni tekmi prvega kola v skupini F je Škotska v gosteh suvereno premagala Malto (1:5).

Po prvem delu visok zaostanek

Katanec je tekmo začel s pričakovano postavo - z Iličićem na klopi ter brez poškodovanega Jasmina Kurtića. Ob bolj ali manj standardni obrambni vrsti, z Nejcem Skubicem na desnem bočnem položaju in Bojanom Jokićem na levem, igral je 80. reprezentančno tekmo, so v zvezni vrsti igrali Rene Krhin, Valter Birsa, Kevin Kampl in Benjamin Verbič, v napadu pa sta bila Roman Bezjak in Robert Berić.

A v prve pol ure favorizirana gostujoča postava kljub rahli terenski premoči ni bila posebej konkretna. V peti minuti je bil Berić malce prepozen pred golom, Birsa v 14. in 21. ter Verbič v 26. minuti pa sta s približno 20 metrov streljala preveč po sredini. Litovci so bili na drugi strani bolj nevarni, v 12. minuti je Mantas Kuklys streljal z roba kazenskega prostora, Jan Oblak pa je dobro posredoval, tako kot v 18. minuti ko je z glavo poskusil Fiodor Černych. V 28. minuti je še Nerijus Valskis z glavo meril le malce previsoko.

Sledile so črne minute slovenske vrste. V 32. minuti je po protinapadu po levi strani prodrl Černych in z več kot 20 metrov sprožil proti bližnji vratnici in ugnal Oblaka za 1:0. Zgolj dve minuti pozneje so Litovci vodili z 2:0, takrat je po desni strani v kazenski prostor prišel od branilcev povsem pozabljeni Vykintas Slivka in iz bližine zadel v nasprotni kot.

Iličić prinesel preobrat

Katanec je v želji po preobratu iz igre poslal Berića, v igro pa poslal Iličića. Ta je takoj imel priložnost, iz bližine je prišel do strela, a je Ernestas Šetkus dobro posredoval. V 53. minuti je Iličić sprožil z roba kazenskega prostora, a čez gol, tako kot tudi v 56. minuti. V 58. minuti je znova poskusil nogometaš Fiorentine, sprožil z roba kazenskega prostora, litovski vratar pa je žogo odbil čez vrata. Takoj zatem je na drugi strani v kazenskem prostoru prišel do strela Černych, a bil malce premalo natančen. V 60. minuti je v slovenski kazenski prostor po levi strani prišel še Valskis, a je tudi on žogo poslal mimo gola.

Slovenija je nato pritiskala, Litovci so se pomaknili pred svoj kazenski prostor, tako da so gosti s težavo prihajali do nevarnih akcij. Eno teh je v 73. minuti zapravil Birsa, ki je malce zunaj kazenskega prostora streljal, a tudi on previsoko. V 76. minuti je sam pred vratarja domačih prišel Bezjak, a izgubil dvoboj z domačim vratarjem,

Le minuto pozneje so Slovenci vendarle zmanjšali zaostanek, po podaji Iličića iz kota je z glavo zadel Rene Krhin. V 82. minuti je pritisk Slovenije skušal unovčiti še Kampl, a žogo poslal čez gol, minuto pozneje pa se je po podaji Birse sam pred litovskim vratarjem znašel Milivoje Novaković, a je Šetkus izvrstno posredoval.

V 89. minuti je Iličić znova streljal, a je žoga ob posredovanju domačih končala v kotu in malo mimo vrat. Že v sodniškem dodatku pa je Slovencem točko prinesel kapetan Cesar, ki je zadel z glavo po Iličičevi podaji.

Kvalifikacije za SP 2018, 1. kolo:

SKUPINA F:
Litva - Slovenija 2:2 (2:0)
Černych 32., Slivka 34.; Krhin 77., Cesar 93.

Slovaška - Anglija 0:1 (0:0)
Lallana 95.
RK: Škrtel (Slovaška) 57.

Malta - Škotska 1:5 (1:1)
Effiong 14.; Snodgrass 10., 60./11m, 84., Martin 53., Fletcher 78.
RK: Caruana (Malta) 59., Gambin (Malta) 91.

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:35 4. September 2016.

    in ti Ludvik si nocoj malo popil preveč in zdaj si zamenjal pridevnik s samostalnikom, da o prislovih (časa) ne …

  • 21:22 4. September 2016.

    KDE PA SLOVENCI ZNAJO IGRATI NOGOMET SAMO VELIKE HVALE JE TALE JECLAVI TRENER SE SAMO HVALI Z NJEGOVO KAPO DOL …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.