Šport > Nogomet
38 ogledov

Z vztrajnostjo rešili točko

Boštjan Cesar Birsa Litva Slovenija
1/7
@SrceBije
Slovenska nogometna reprezentanca je po zadetku v 93. minuti na prvi tekmi novega kvalifikacijskega ciklusa iztržila remi v Litvi (2:2). Zmaga Angležev na Slovaškem (0:1) in Škotske na Malti (1:5).

Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Vilniusu igrala neodločeno proti Litvi (2:2). 

Slovenija je na peti tekmi proti Litvi drugič igrala neodločeno. Dolgo je sicer kazalo na tretji poraz, saj so Litovci po prvem polčasu vodili že z 2:0. A v drugem delu je z vstopom predvsem Josipa Iličića igra Slovenije dobila želeno konkretnost, ki je privedla do prve točke. To je v tretji minuti sodniškega dodatka zagotovil Boštjan Cesar s svojim desetim reprezentančnim zadetkom.

Izbrance Srečka Katanca naslednji preizkušnji čakata oktobra, osmega bodo v Ljubljani gostili Slovaško, tri dni pozneje pa Anglijo.

Omenjeni reprezentanci sta se danes srečali v Bratislavi in po zadetku Adama Lallane v 95. minuti so zmago odnesli Angleži. 

Na sklepni tekmi prvega kola v skupini F je Škotska v gosteh suvereno premagala Malto (1:5).

Po prvem delu visok zaostanek

Katanec je tekmo začel s pričakovano postavo - z Iličićem na klopi ter brez poškodovanega Jasmina Kurtića. Ob bolj ali manj standardni obrambni vrsti, z Nejcem Skubicem na desnem bočnem položaju in Bojanom Jokićem na levem, igral je 80. reprezentančno tekmo, so v zvezni vrsti igrali Rene Krhin, Valter Birsa, Kevin Kampl in Benjamin Verbič, v napadu pa sta bila Roman Bezjak in Robert Berić.

A v prve pol ure favorizirana gostujoča postava kljub rahli terenski premoči ni bila posebej konkretna. V peti minuti je bil Berić malce prepozen pred golom, Birsa v 14. in 21. ter Verbič v 26. minuti pa sta s približno 20 metrov streljala preveč po sredini. Litovci so bili na drugi strani bolj nevarni, v 12. minuti je Mantas Kuklys streljal z roba kazenskega prostora, Jan Oblak pa je dobro posredoval, tako kot v 18. minuti ko je z glavo poskusil Fiodor Černych. V 28. minuti je še Nerijus Valskis z glavo meril le malce previsoko.

Sledile so črne minute slovenske vrste. V 32. minuti je po protinapadu po levi strani prodrl Černych in z več kot 20 metrov sprožil proti bližnji vratnici in ugnal Oblaka za 1:0. Zgolj dve minuti pozneje so Litovci vodili z 2:0, takrat je po desni strani v kazenski prostor prišel od branilcev povsem pozabljeni Vykintas Slivka in iz bližine zadel v nasprotni kot.

Iličić prinesel preobrat

Katanec je v želji po preobratu iz igre poslal Berića, v igro pa poslal Iličića. Ta je takoj imel priložnost, iz bližine je prišel do strela, a je Ernestas Šetkus dobro posredoval. V 53. minuti je Iličić sprožil z roba kazenskega prostora, a čez gol, tako kot tudi v 56. minuti. V 58. minuti je znova poskusil nogometaš Fiorentine, sprožil z roba kazenskega prostora, litovski vratar pa je žogo odbil čez vrata. Takoj zatem je na drugi strani v kazenskem prostoru prišel do strela Černych, a bil malce premalo natančen. V 60. minuti je v slovenski kazenski prostor po levi strani prišel še Valskis, a je tudi on žogo poslal mimo gola.

Slovenija je nato pritiskala, Litovci so se pomaknili pred svoj kazenski prostor, tako da so gosti s težavo prihajali do nevarnih akcij. Eno teh je v 73. minuti zapravil Birsa, ki je malce zunaj kazenskega prostora streljal, a tudi on previsoko. V 76. minuti je sam pred vratarja domačih prišel Bezjak, a izgubil dvoboj z domačim vratarjem,

Le minuto pozneje so Slovenci vendarle zmanjšali zaostanek, po podaji Iličića iz kota je z glavo zadel Rene Krhin. V 82. minuti je pritisk Slovenije skušal unovčiti še Kampl, a žogo poslal čez gol, minuto pozneje pa se je po podaji Birse sam pred litovskim vratarjem znašel Milivoje Novaković, a je Šetkus izvrstno posredoval.

V 89. minuti je Iličić znova streljal, a je žoga ob posredovanju domačih končala v kotu in malo mimo vrat. Že v sodniškem dodatku pa je Slovencem točko prinesel kapetan Cesar, ki je zadel z glavo po Iličičevi podaji.

Kvalifikacije za SP 2018, 1. kolo:

SKUPINA F:
Litva - Slovenija 2:2 (2:0)
Černych 32., Slivka 34.; Krhin 77., Cesar 93.

Slovaška - Anglija 0:1 (0:0)
Lallana 95.
RK: Škrtel (Slovaška) 57.

Malta - Škotska 1:5 (1:1)
Effiong 14.; Snodgrass 10., 60./11m, 84., Martin 53., Fletcher 78.
RK: Caruana (Malta) 59., Gambin (Malta) 91.

 

 
Komentarjev 2
  • nergač 22:35 04.september 2016.

    in ti Ludvik si nocoj malo popil preveč in zdaj si zamenjal pridevnik s samostalnikom, da o prislovih (časa) ne govorimo...

  • Ludvik Miholic 21:22 04.september 2016.

    KDE PA SLOVENCI ZNAJO IGRATI NOGOMET SAMO VELIKE HVALE JE TALE JECLAVI TRENER SE SAMO HVALI Z NJEGOVO KAPO DOL VSAJ SLOVENCI NIMAJO SPLOH VREDNEGA KAKEGA IGRALCA