Zaradi Luke se oglasila celo njegova velika rivala in stari sovražnik

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas je s sanjsko predstavo ter z izjemnim Dončićem izločil Phoenix ter naravnost zažgal "Tvitosfero".
Oglej si celoten članek

Košarkarji Dallas Mavericks so na krilih izjemne predstave slovenskega asa Luke Dončića napredovali v finale zahodne konference severnoameriške lige NBA. Na sedmi tekmi so v konferenčnem polfinalu s 123:90 ugnali najboljše moštvo rednega dela lige NBA Phoenix Suns. Dončić je ob tem v 30:24 minute prispeval 35 točk, deset skokov ter štiri podaje.

Sedma tekma Dončićeva mala šola košarke za finale Zahoda

Triindvajsetletni Ljubljančan je iz igre zadel 12 od 19 metov, od tega šest od 11 za tri točke. Pri prostih metih je bil tokrat nezgrešljiv, zadel je vseh pet. V statistiko je vpisal dvojni dvojček z desetimi skoki, ob dveh izgubljenih pa je ukradel še dve žogi. V zadnji četrtini sploh ni stopil na parket.

Dončić ni bil edini razpoloženi košarkar Dallasa. Spencer Dinwiddie je dosegel 30 točk (11/15 iz igre), od tega 21 v prvem polčasu. Tudi Dončić je v prvem delu dosegel 27 od 35 točk. Svoje je predvsem v drugem polčasu dodal še Jalen Brunson, ki je v tem delu dvoboja dosegel 22 od skupno 24 točk (11/19 iz igre).

Foto: Profimedia Luka Dončić

Triindvajsetletni slovenski zvezdnik je sicer v seriji proti Phoenixu v povprečju dosegel 32,6 točke, 9,9 skoka, 7 podaj in 2,1 ukradene žoge. Na odločilnih tekmah v končnici, ki v primeru poraza pomenijo izpad, pa je v povprečju zdaj pri 38 točkah, 7,8 podaje in 10,3 skoka. Odigral je štiri tovrstne dvoboje, dva je proti Los Angeles Clippers izgubil (2020, 2021), proti Phoenixu pa je bil uspešen že na šesti tekmi pred nekaj dnevi.

V seriji na štiri zmage sta Phoenix in Dallas na prvih šestih tekmah dobila prav vsa domača srečanja. Phoenix je bil na domačem terenu v povprečju proti Dallasu boljši za 19 točk. Prvo tekmo so varovanci najboljšega trenerja rednega dela NBA Montyja Williamsa dobili s 121:114, drugo s 129:109, peto v seriji pa kar s 110:80. Dallas je bil na domačem parketu prav tako prepričljiv. Tretja tekma je varovancem Jasona Kidda pripadla s 103:94, četrta s 111:101, na šesti pred nekaj dnevi pa so slavili kar s 113:86.

Pametnjakovič Kontroverzni strokovnjak se opravičil Dallasu, pri tem si privoščil novo sramoto

Sedma tekma pa je bila od samega začetka v znamenju Teksašanov. Po Dončićevih in Dinwiddiejevih notah je prednost po prvi četrtini znašala deset (27:17). Dončić je v prvih 12 minutah dosegel prav toliko točk, Dinwiddie pa osem. Še bolj sta bila razpoložena v nadaljevanju, medtem ko je zvezdniška trojka Phoenixa še naprej slabo metala iz igre.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Devin Booker, Chris Paul in Deandre Ayton (5 točk) so skupaj zadeli zgolj en met iz 15 poskusov v prvem polčasu, Dončić in Dinwiddie pa sta zadevala met za metom. Prednost Dallasa po polčasu je bila kar 30 točk (57:27), Dončić pa je ob tem dosegel 27, Dinwiddie pa 21 točk. Tudi v nadaljevanju se po rednem delu četrta ekipa zahoda ni ustavila. Brunson je ob delnem izidu 18:7 prispeval kar deset točk za vodstvo 75:34. Prednost je po treh četrtinah znašala neulovljivih 42 točk, na koncu pa je bilo na semaforju +33 za goste, ko so rezervisti Phoenixa le še ublažili visok poraz.

Nihče ni verjel Dončić: "Ta nasmešek bo težko zbrisati z mojega obraza"

Seveda pa so ob zgodovinski predstavi Maverickov naravnost pregorela socialna omrežja. Čestitke so deževale z vseh strani, oglasila pa sta se tudi mladi Ja Morant, ki je preko medijev tekom letošnje sezone postal veliki Lukov rival v boju za prvo peterko na tekmi vseh zvezd ter stari Dončićev sovražnik Patrick Beverley, ki je s svojo umazano igro v preteklosti dostikrat stopil na Dončićev žulj, Luka pa mu je vrnil z izvrstnimi predstavami, ko je naravnost osmešil enega najboljših obrambnih igralcev lige.

Ja, ki kljub novo nastalemu rivalstvu izjemno spoštuje Dončića, se preprosto ni mogel zadrževati in je čivknil: "Luka nori," medtem ko je Beverley opozoril, da je sam pred sedmo tekmo napovedal, da bo Dallas na krilih Dončića odpihnil Phoenix na sedmi tekmi: "Sem vam povedal, Luka!"

Potem ko je Trae Young občudovanje do svojega prijatelja a tudi velikega rivala, saj sta bila namreč na naboru zamenjana drug za drugega, izrazil že po šesti tekmi, se je preprosto moral oglasiti tudi po sedmi: "Luka zastrašuje te tipe!" Seveda pa je bilo pričakovati, da bo uspeh svojega rojaka pospremil tudi Goran Dragić, ki je čivknil: "Luka Dončić, dame in gospodje." 

Tu pa se še ni končalo. Ob Lukovi predstavi so se namreč oglasili tudi mnogi drugi sedanji in nekdanji velikani lige, kot so Magic Johnson, CJ McCollum, Pau Gasol in Paul Pierce, nad Dončićevo predstavo pa sta bila navdušena tudi nogometaš Toni Kroos ter celo eden najboljših igralcev ameriškega nogometa, Patrick Mahomes. Luka je resnično postal eden največjih zvezdnikov na svetu!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:07 16. Maj 2022.

    Jordan ga je zadnjic potrepljal. Fant je poleg talenta in garanja dobil se jordanov carobni prah. In blagoslov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.