Zaskrbljujoče vesti iz Belorusije, športniki zahtevajo izključitev

Foto: Epa aleksander lukašenko
Beloruski represivni režim je v zapore strpal več profesionalnih športnikov, zaradi kršitev človekovih pravic pa se krepijo pozivi po izključitvi tamkajšnjega olimpijskega komiteja.
Oglej si celoten članek

Nekdanja beloruska plavalka Aleksandra Herasimenja je prva podpisana pod pismo, v katerem Fundacija za belorusko športno solidarnost (BSSF), poziva Mednarodni olimpijski komite (Mok), da naj zaradi kršenja človekovih pravic izključi Olimpijski komite Belorusije (NOCRB). Njegov predsednik je Aleksander Lukašenko, ki je tudi predsednik Belorusije.

Belorusija je vse od spornih predsedniških volitev 9. avgusta v politični krizi. Zmago je razglasil dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, a opozicija vztraja, da je prišlo do volilnih prevar in zahteva njegov odstop. V državi redno potekajo protesti, ki so deležni brutalnega zatiranja s strani režima.

Obsodili nasilje Športniki zahtevajo odpravo "zadnje diktature v Evropi"

Herasimenja, svetovna prvakinja in dobitnica treh olimpijskih medalj, vodi BSSF in je med okrog 900 osebnostmi iz beloruskega športa, ki so se podpisale pod omenjeno pismo. Trdijo, da Lukašenko in NOCRB kršita tudi olimpijsko listino Moka.

Zapisali so, da je po izbruhu nemirov nad vsaj 40 športnikov in trenerjev beloruska vlada izvajala nasilje, deseterica pa je v zaporu, med njimi udeleženka OI in košarkarica Jelena Leučanka.

Pismo so direktorju olimpijske solidarnosti Jamesu Macleodu in tiskovnemu predstavniku Moka Christianu Klaueju izročili po protestnem pohodu v petek na sedežu Moka v Lozani in to objavili tudi na družbenih omrežjih.

Predsednik Moka Thomas Bach se je oglasil že sredi tega meseca in razmer ni podrobno komentiral. Ocenil je, da so poročila športnikov in medijev o dogajanjih v Belorusiji zaskrbljujoča. Od Belorusije je zato zahteval, da se v skladu z olimpijskimi načeli športnikov zaradi politične usmeritve ne sme diskriminirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.