Šport
1694 ogledov

Zaskrbljujoče vesti iz Belorusije, športniki zahtevajo izključitev

aleksander lukašenko Epa
Beloruski represivni režim je v zapore strpal več profesionalnih športnikov, zaradi kršitev človekovih pravic pa se krepijo pozivi po izključitvi tamkajšnjega olimpijskega komiteja.

Nekdanja beloruska plavalka Aleksandra Herasimenja je prva podpisana pod pismo, v katerem Fundacija za belorusko športno solidarnost (BSSF), poziva Mednarodni olimpijski komite (Mok), da naj zaradi kršenja človekovih pravic izključi Olimpijski komite Belorusije (NOCRB). Njegov predsednik je Aleksander Lukašenko, ki je tudi predsednik Belorusije.

Belorusija je vse od spornih predsedniških volitev 9. avgusta v politični krizi. Zmago je razglasil dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, a opozicija vztraja, da je prišlo do volilnih prevar in zahteva njegov odstop. V državi redno potekajo protesti, ki so deležni brutalnega zatiranja s strani režima.

protesti Obsodili nasilje Šport Športniki zahtevajo odpravo "zadnje diktature v Evropi"

Herasimenja, svetovna prvakinja in dobitnica treh olimpijskih medalj, vodi BSSF in je med okrog 900 osebnostmi iz beloruskega športa, ki so se podpisale pod omenjeno pismo. Trdijo, da Lukašenko in NOCRB kršita tudi olimpijsko listino Moka.

Zapisali so, da je po izbruhu nemirov nad vsaj 40 športnikov in trenerjev beloruska vlada izvajala nasilje, deseterica pa je v zaporu, med njimi udeleženka OI in košarkarica Jelena Leučanka.

Pismo so direktorju olimpijske solidarnosti Jamesu Macleodu in tiskovnemu predstavniku Moka Christianu Klaueju izročili po protestnem pohodu v petek na sedežu Moka v Lozani in to objavili tudi na družbenih omrežjih.

Predsednik Moka Thomas Bach se je oglasil že sredi tega meseca in razmer ni podrobno komentiral. Ocenil je, da so poročila športnikov in medijev o dogajanjih v Belorusiji zaskrbljujoča. Od Belorusije je zato zahteval, da se v skladu z olimpijskimi načeli športnikov zaradi politične usmeritve ne sme diskriminirati.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.