Zato so protestirali Nemci in Norvežani

Foto: Epa
Foto: Epa
Fifa ne bo ukrepala.
Oglej si celoten članek

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ne bo kaznovala nemške in norveške reprezentance, ki sta v zadnjih dneh opozorili na nespoštovanje človekovih pravic gostitelja Katarja pri organizaciji naslednjega svetovnega prvenstva prihodnje leto in delovnih pogojih ob gradnji načrtovane infrastrukture, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Norvežani v sredo in Nemci v četrtek zvečer so na posebnih majicah pred tekmama kvalifikacij proti Gibraltarju (3:0) oz. Islandiji (3:0) za SP leta 2022 v Katarju opozorili na dogajanje v Katarju na področju človekovih pravic. Političnih in protestnih sporočil pa Fifa ne bo kaznovala, so zapisali v kratki izjavi za dpa.

"Fifa verjame v svobodno izražanja in moč nogometa, ki lahko izboljša razmere v družbi," je nemška tiskovna agencija citirala krovni nogometni organ. Fifa ne bo sprožila disciplinskih postopkov, so še dodali, čeprav je v zadnjih letih večkrat želela zatreti tovrstna politična sporočila in jih v določenih primerih tudi strogo kaznovala.

V zadnjem času se vrsti vse več pozivov k bojkotu SP v Katarju, najglasnejši pa so bili predvsem nogometni klubi na Norveškem in predstavniki navijaških skupin v Nemčiji.

Gibanje za zaščito človekovih pravic Amnesty International je prav tako opozorilo na razmere, v katerih so se znašli delavci, ki sodelujejo pri izgradnji infrastrukture za SP prihodnje leto, a obenem opozorilo, da bi imel bojkot lahko negativne posledice na že dosežen napredek na tem področju.

Po poročilih Amnesty International in drugih gibanj za zaščito človekovih pravic je v Katarju doslej pri pripravi prizorišč umrlo že 6500 delavcev.

SP v Katarju bo sicer na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom 2022.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.