Šport > Nogomet
167 ogledov

Zato so protestirali Nemci in Norvežani

reprezentanca Nemčije Epa
Fifa ne bo ukrepala.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ne bo kaznovala nemške in norveške reprezentance, ki sta v zadnjih dneh opozorili na nespoštovanje človekovih pravic gostitelja Katarja pri organizaciji naslednjega svetovnega prvenstva prihodnje leto in delovnih pogojih ob gradnji načrtovane infrastrukture, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Norvežani v sredo in Nemci v četrtek zvečer so na posebnih majicah pred tekmama kvalifikacij proti Gibraltarju (3:0) oz. Islandiji (3:0) za SP leta 2022 v Katarju opozorili na dogajanje v Katarju na področju človekovih pravic. Političnih in protestnih sporočil pa Fifa ne bo kaznovala, so zapisali v kratki izjavi za dpa.

"Fifa verjame v svobodno izražanja in moč nogometa, ki lahko izboljša razmere v družbi," je nemška tiskovna agencija citirala krovni nogometni organ. Fifa ne bo sprožila disciplinskih postopkov, so še dodali, čeprav je v zadnjih letih večkrat želela zatreti tovrstna politična sporočila in jih v določenih primerih tudi strogo kaznovala.

V zadnjem času se vrsti vse več pozivov k bojkotu SP v Katarju, najglasnejši pa so bili predvsem nogometni klubi na Norveškem in predstavniki navijaških skupin v Nemčiji.

Gibanje za zaščito človekovih pravic Amnesty International je prav tako opozorilo na razmere, v katerih so se znašli delavci, ki sodelujejo pri izgradnji infrastrukture za SP prihodnje leto, a obenem opozorilo, da bi imel bojkot lahko negativne posledice na že dosežen napredek na tem področju.

Po poročilih Amnesty International in drugih gibanj za zaščito človekovih pravic je v Katarju doslej pri pripravi prizorišč umrlo že 6500 delavcev.

SP v Katarju bo sicer na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom 2022.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.