Zbogom, živčni Lakers - 4:0

Foto: EPA Kobe Bryant Foto: Žurnal24 Kobe Bryant Foto: Žurnal24 Phil Jackson Foto: Žurnal24 "Pojdi ribarit, Phil!" Foto: Žurnal24 Jason Terry in J. J. Barea Foto: Žurnal24 Jason Terry Foto: EPA Tyson Chandler Foto: Žurnal24 Andrew Bynum se je za incident že opravičil. (Foto: EPA) Foto: Žurnal24 Lamar Odom Foto: Žurnal24 J. J. Barea Foto: EPA Odom in J. J. Varea Foto: Žurnal24 Dirk Nowitzki Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Dirk Nowitzki Foto: Žurnal24 Dirk Nowitzki ima letos v končnici povprečje 28,5 točke in 8,2 skoka na tekmo. T Foto: Žurnal24 Kobe Bryant Foto: Žurnal24 Dirk Nowitzki Foto: Žurnal24 Phil Jackson
Dallas Mavericks so iz končnice NBA izločili prvake LA Lakers z več kot gladkih 4:0 v zmagah. Na odločilnem srečanju so slavili kar s 122:86 in poslali 11-kratnega prvaka Phila Jacksona v kisel pokoj.
Oglej si celoten članek

Dallas je postavil končniški rekord v zadetih trojkah – 20. Jason Terry jih je skozi mrežico spravil 9 (32 točk). V nekaterih košarkarjih LA-ja je živčnost kar vrela. Tako sta bila Andrew Bynum in Lamar Odom izključena zaradi namernega prekrška oziroma naleta na Dirka Nowitzkega oziroma Joseja Juana Bareo.

Grenko slovo 11-kratnega prvaka
Zaradi komentiranja sojenja je bil s 35.000 dolarji kaznovan Phil Jackson: "Edino, kar upam in pričakujem, je, da bo to moja zadnja tekma v trenerski vlogi.“ "To so bila lepa leta," je še dejal Jackson, ki so ga pregovorili, da se je vrnil na klop jezernikov. Vedel je, da bo težko ponoviti uspehe preteklih treh let, ko je bila ekipa zmeraj v finalu, želel pa si je osvojiti še 12. naslov v karieri. "To je bil letos največji izziv. Žal se ne poslavljam z zmago, a pred ekipo je lepa prihodnost," je še dejal Jackson ob slovesu.

Atlanta je s 100:88 ugnala Chicago in zaostanek v zmagah zdaj spremenila v izenačenje na 2:2. Josh Smith je dosegel 23 točk, 16 skokov in osem podaj, izkazal pa se je tudi Jeff Teague, ki je lepo nadomestil poškodovanega Kirka Hinricha. Dosegel je 12 točk in štiri podaje. Atlanta je s tem prekinila negativni niz devetih zaporednih porazov na domačem igrišču v končnici, nazadnje so si tak spodrsljaj privoščili proti Orlandu maja 1996. Peto tekmo bo v noči na sredo gostil Chicago.

"Pod njegovim vodstvom sem odraščal. Kako razmišljam o stvareh, kako se zadev lotevam, ne samo v košarki, na splošno v življenju, vse to imam od njega. Ko razmišljam o naslednji sezoni, imam čudne občutke, ne vem kako bo brez njega," pa je o Jacksonu dejal najboljši igralec jezernikov Kobe Bryant.

Prvi polčas: prvi rekord
Telički so že ob polčasu vodili za 24 točk, zadeli kar 11 trojk – Lakers le eno -, kar je rekord v končnicah za 1. polčas. Imeli so kar 15 podaj več od tekmecev, njihova klop – blesteli so Pedja Stojaković, Jason Terry in Jose Juan Barea - pa je do polovice tekme dosegla kar 40 točk, jezerniška le sedem.

Drugi polčas: izenačeni rekord
Nadaljevalo se je podobno. V tretji in četrti četrtini je Dallas nadaljeval kanonado in skupaj zadel 20 trojk, kar je izenačenja rekorda v končnicah. Imel je 16 podaj več od Lakers, klop pa je dosegla neverjetnih 50 točk več od klopi prvakov.

Nowitzki: "Čudovito je bilo"
Mavericks pa so se izstrelili v finale zahodne konference prvič po letu 2006, tedaj so nastopili tudi v velikem finalu NBA, a ga izgubili ravno z Lakers, čeprav so vodili že z 2:0. "Tedaj smo dosegli finale, nato pa nanizali nekaj zgodnjih izpadov. Mislim, da je letošnje moštvo tako kakovostno, kot so bila prejšnja, v katerih sem sodeloval. Vsekakor bomo skušali priti do naslova,“ je povedal Dirk Nowitzki, ki je dosegel 17 točk in nasul še malce soli na jezerniško rano: "Lakers so prvaki. Čudovito je bilo dobiti ta dvoboj.“ Dallas se bodo v finalu zahoda pomerili ali z Memphisom ali z Oklahomo.

Liga NBA, konferenčni polfinale:

Zahod:

Dallas Mavericks
: Los Angeles Lakers 122:86 /4:0/*
Terry 32, Barea 22, 8 pod., Stojaković 21, Nowitzki 17; Bryant 17, Brown 15, Artest 11

Vzhod:
Atlanta Hawks : Chicago Bulls 100:88 /2:2/
Johnson 24, Smith 23, 16 sk., 8 pod. Horford 20; Rose 34, 8 pod., Boozer 18, 6 sk., Deng 13

* v poševnicah je izid v zmagah, igra se na štiri

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.