13-letnica umrla tri dni po poroki

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Zaradi hudih poškodb spolnih organov je 13-letna deklica iz Jemna umrla le tri dni po poroki. V Jemnu se sicer kar četrtina vseh deklic poroči pred 15-im letom.
Oglej si celoten članek

Jemenske oblasti sicer smrti še niso potrdile, je pa primer že povzročil precej razburjenja organizacij za zaščito človekovih pravic.

Deklica se je poročila z deset let starejšim moškim. V zdravniškem poročilu piše, da je utrpela hude poškodbe spolnih organov ter da je močno krvavela.

Poroke, kjer starši oddajo mladoletna dekleta, so sicer v Jemnu pogost primer. Leta 2009 je so z zakonom določili minimalno starost 17 let, a zaradi nasprotovanj do sprejetja zakona še ni prišlo. Končna odločitev naj bi bila znana ta mesec.

Jemenski vodja organizacije Unicef Sigrid Kaag je ob tem dejal, da je deklica "umrla zaradi posledic nespoštovanja pravic otrok in minimalne starosti za poroko".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.