Svet
107 ogledov

13-letnica umrla tri dni po poroki

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zaradi hudih poškodb spolnih organov je 13-letna deklica iz Jemna umrla le tri dni po poroki. V Jemnu se sicer kar četrtina vseh deklic poroči pred 15-im letom.

Jemenske oblasti sicer smrti še niso potrdile, je pa primer že povzročil precej razburjenja organizacij za zaščito človekovih pravic.

Deklica se je poročila z deset let starejšim moškim. V zdravniškem poročilu piše, da je utrpela hude poškodbe spolnih organov ter da je močno krvavela.

Poroke, kjer starši oddajo mladoletna dekleta, so sicer v Jemnu pogost primer. Leta 2009 je so z zakonom določili minimalno starost 17 let, a zaradi nasprotovanj do sprejetja zakona še ni prišlo. Končna odločitev naj bi bila znana ta mesec.

Jemenski vodja organizacije Unicef Sigrid Kaag je ob tem dejal, da je deklica "umrla zaradi posledic nespoštovanja pravic otrok in minimalne starosti za poroko".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.