185 žrtev, med njimi 87 tujcev

Foto: Epa
Foto: Epa
Uničujoči potres, ki je v trenutku spremenil vse.
Oglej si celoten članek

Na Novi Zelandiji se danes spominjajo uničujočega potresa v mestu Christchurch, ki je pred natanko desetletjem terjal življenja 185 ljudi, med njimi kar 87 tujih državljanov, ter povzročil ogromno gmotno škodo. Na spominski slovesnosti v Christchurchu, največjem mestu Južnega otoka, se je zbralo na tisoče ljudi s premierko Jacindo Ardern na čelu.

Žrtev so se med drugim spomnili z minuto molka ob 12.51 po lokalnem času, 00.51 po srednjeevropskem, točno ob uri, ko je območje leta 2011 stresel plitev potres z magnitudo 6,3 in po besedah Ardernove v trenutku spremenil vse v tem mestu s 400.000 prebivalci. Zastave na novozelandskem parlamentu in lokalnih javnih poslopjih so danes spuščene na pol droga, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spominska slovesnost se je pričela z blagoslovom s strani lokalnega maorskega plemena Ngai Tuahuriri, nato pa so tisti, ki so pred desetletjem prvi prihiteli pomagati, ter svojci žrtev prebrali imena vseh 185 žrtev.

Foto: Profimedia Christchurch potres

Nekateri še vedno niso prejeli odškodnin

Tragediji leta 2011 je sledila obsežna obnova, ki pa se je zavlekla in šele zdaj dobiva pravi zagon. Več poslopij v samem središču mesta, med njimi tudi izredno poškodovana slovita katedrala, tako še vedno ostaja praznih, nekateri prebivalci pa še bijejo pravne bitke z zavarovalnicami za izplačilo odškodnin. Ardernova je priznala, da je tudi zato mnogim prebivalcem težko začeti znova oziroma narediti korak naprej.

Prav Christchurch je bil sicer leta 2019 tudi prizorišče terorističnega napada, v katerem je Brenton Tarrant, zagovornik prevlade bele rase, v dveh mošejah nediskriminatorno streljal na skoraj sto muslimanov in jih pri tem 51 ubil.

Foto: Epa Christchurch

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.