Svet
873 ogledov

185 žrtev, med njimi 87 tujcev

Christchurch Epa
Uničujoči potres, ki je v trenutku spremenil vse.

Na Novi Zelandiji se danes spominjajo uničujočega potresa v mestu Christchurch, ki je pred natanko desetletjem terjal življenja 185 ljudi, med njimi kar 87 tujih državljanov, ter povzročil ogromno gmotno škodo. Na spominski slovesnosti v Christchurchu, največjem mestu Južnega otoka, se je zbralo na tisoče ljudi s premierko Jacindo Ardern na čelu.

Žrtev so se med drugim spomnili z minuto molka ob 12.51 po lokalnem času, 00.51 po srednjeevropskem, točno ob uri, ko je območje leta 2011 stresel plitev potres z magnitudo 6,3 in po besedah Ardernove v trenutku spremenil vse v tem mestu s 400.000 prebivalci. Zastave na novozelandskem parlamentu in lokalnih javnih poslopjih so danes spuščene na pol droga, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spominska slovesnost se je pričela z blagoslovom s strani lokalnega maorskega plemena Ngai Tuahuriri, nato pa so tisti, ki so pred desetletjem prvi prihiteli pomagati, ter svojci žrtev prebrali imena vseh 185 žrtev.

Christchurch potres | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekateri še vedno niso prejeli odškodnin

Tragediji leta 2011 je sledila obsežna obnova, ki pa se je zavlekla in šele zdaj dobiva pravi zagon. Več poslopij v samem središču mesta, med njimi tudi izredno poškodovana slovita katedrala, tako še vedno ostaja praznih, nekateri prebivalci pa še bijejo pravne bitke z zavarovalnicami za izplačilo odškodnin. Ardernova je priznala, da je tudi zato mnogim prebivalcem težko začeti znova oziroma narediti korak naprej.

Prav Christchurch je bil sicer leta 2019 tudi prizorišče terorističnega napada, v katerem je Brenton Tarrant, zagovornik prevlade bele rase, v dveh mošejah nediskriminatorno streljal na skoraj sto muslimanov in jih pri tem 51 ubil.

Christchurch | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.