2500 mrtvih, Slovenija pomoč "preučuje"

Foto: EPA
Foto: EPA
Zaradi slabega odziva mednarodne skupnosti se virus ebole širi hitro in nenadzorovano, okuženih je že pet tisoč ljudi. Slovenija se v boj proti eboli še ni vključila.
Oglej si celoten članek

Z virusom ebole se je na zahodu Afrike okužilo že skoraj 5000 ljudi, 2461 jih je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, že umrlo.
“Na podlagi mednarodnih pozivov in naraščajočih potreb prizadetih držav Slovenija preučuje možnost, kako po svojih močeh prispevati k ublažitvi posledic in čim hitrejši zajezitvi epidemije,”  pravijo na zunanjem ministrstvu.

V najbolj prizadetih državah, Gvineji, Liberiji in Sierri Leone primanjkuje zdravstvenega osebja in prostora za okužene. Tako bolni tavajo po ulicah, iščejo pomoč in prenašajo okužbe.

EU: zamudili smo dragoceni čas

Evropska unija medtem že uggotavlja, da je bil ob začetku izbruha izgubljen dragoceni čas, zato zdaj za zajezitev bolezni, poziva po dodatni denarni pomoči.

Najhujši izbruh ebole v človeški zgodovini je najhuje prizadel Liberijo, veliko žrtev je terjal tudi v Sierri Leone in Gvineji, je pa že dosegla tudi Nigerijo in Senegal.

Kako lahko pomagamo?

“Na Slovenski karitas neposredno ne pomagamo pri preprečevanju Ebole po svetu, veliko pa za to storijo članice naše mednarodne mreže Karitas – Caritas Internationalis, ki jih je po svetu 164,” pravi Jana Lampe s Slovenske karitas. Za pomoč obolelim z ebolo lahko na Karitas  pokličete e 01 300 59 60 ali jih kontaktirate preko elektronskega naslova: info@karitas.si. 

Zbrana sredstva bodo posredovali članicam mednarodne Karitas, kjer pomagajo preprečevati širjenje te bolezni. “Največ za preprečevanje ebole namreč naredijo kar lokalne Karitas v posameznih afriških državah, ki večinoma uporabljajo obstoječe mreže za komuniciranje in osveščanje ljudi, ki jih sicer uporabljalo za HIV preventivo in so jih ljudje navajeni. Karitasovi sodelavci ob tem ljudem za preprečevanje širjenja ebole delijo tudi milo in klor,” dodaja.

“Unicef Slovenija trenutno nima posebne akcije zbiranja sredstev za zajezitev ebole, vendar lahko posamezniki, ki želijo pomagati pri preprečevanju širjenja ebole, postanjeo Unicefovi Starši otrok sveta – program mesečnega darovanja, v okviru katerega se zagotavlja pomoč tudi v kriznih žariščih kot je sedaj v Zahodni Afriki zaradi ebole,” pravi Maša Gorjup z Unicefa. Unicef sicer že več mesecev sodeluje pri poskusih zajezitve širjenja virusa ebole v Gvineji, Liberiji, Sierri Leone in Kongu. 

Zdravstvenim delavcem zagotavljajo pripomočke za zaščito, kot so mila, klor in zaščitne rokavice. Z ustrezno opremo in zdravili opremljajo zdravstvene centre, zagotavljajo šotore za izolacijo obolelih na terenu, družinske pakete za oskrbo z vodo, higienske pakete, tablete za prečiščevanje vode in vedra. Poleg tega poučujejo prebivalce o preprečevanju okužbe s smrtonosnim virusom. Otrokom, katerih starši so se okužili z ebolo in bili ločeni od njih, Unicefovi delavci zagotavljajo psihosocialno pomoč.

Glede pomoči čakamo na odgovore ministrstva za zdravje in Rdečega križa. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:50 17. September 2014.

    A res moramo povsod vtikat nos?

  • 07:26 16. September 2014.

    Preprosto vlada in parlament naj odpotujeta v Liberijo in če bodo uspehi vidni tam, lahko začnejo delat tukaj.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.