3355-krat čez mejo

Foto: Žurnal24 Preverjanje, ali je bil moški v Fukušimi izpostavljen čezmernemu sevanju. (Foto:
Zadnja odločitev: štiri reaktorje bodo razgradili. V morju 3355-krat višja vrednost radioaktivnega joda.
Oglej si celoten članek

Japonske oblasti so se odločile, da bodo reaktorje od številke ena do štiri v jedrski elektrarni Fukušima razgradili. Kljub prizadevanjem razmer v reaktorjih niso bili sposobni obvladati od uničujočega potresa in cunamija 11. marca.

Prvi, drugi in tretji reaktor naj bi poskusili prekriti s posebnim pregrinjalom, ki ga uporabljajo v gradbeništvu. Radioaktivno vodo, ki se nabira v prostorih s turbinami in zunanjih jaških, pa naj bi skladiščili v posebnem bazenu znotraj nuklearke. Razmišljajo še o črpanju radioaktivne vode v tankerje.

Najvišja vrednost
V morski vodi v bližini Fukušime pa so izmerili največjo vrednost radioaktivnega joda doslej. Ta kar 3355-krat presega običajno vrednost, so sporočili iz družbe Tepco, ki upravlja elektrarno.

Tako Tepco kot japonska agencija za jedrsko varnost zatrjujeta, da življenje v oceanu ni ogroženo. Nekateri strokovnjaki pa vseeno opozarjajo, da bodo tolikšne vrednosti imele dolgoročen vpliv na morsko življenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.