Svet
122 ogledov

3355-krat čez mejo

Preverjanje, ali je bil moški v Fukušimi izpostavljen čezmernemu sevanju. (Foto: Žurnal24 main
Zadnja odločitev: štiri reaktorje bodo razgradili. V morju 3355-krat višja vrednost radioaktivnega joda.

Japonske oblasti so se odločile, da bodo reaktorje od številke ena do štiri v jedrski elektrarni Fukušima razgradili. Kljub prizadevanjem razmer v reaktorjih niso bili sposobni obvladati od uničujočega potresa in cunamija 11. marca.

Prvi, drugi in tretji reaktor naj bi poskusili prekriti s posebnim pregrinjalom, ki ga uporabljajo v gradbeništvu. Radioaktivno vodo, ki se nabira v prostorih s turbinami in zunanjih jaških, pa naj bi skladiščili v posebnem bazenu znotraj nuklearke. Razmišljajo še o črpanju radioaktivne vode v tankerje.

Najvišja vrednost
V morski vodi v bližini Fukušime pa so izmerili največjo vrednost radioaktivnega joda doslej. Ta kar 3355-krat presega običajno vrednost, so sporočili iz družbe Tepco, ki upravlja elektrarno.

Tako Tepco kot japonska agencija za jedrsko varnost zatrjujeta, da življenje v oceanu ni ogroženo. Nekateri strokovnjaki pa vseeno opozarjajo, da bodo tolikšne vrednosti imele dolgoročen vpliv na morsko življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.