V Bosno se želi vrniti 500 privržencev Islamske države

Foto: EPA
Foto: EPA
Na vrnitev naj bi čakali v begunskih taboriščih v Siriji in Iraku.
Oglej si celoten članek

Gre za posameznike, povezane s skrajno Islamsko državo, ki so jih po njenem zlomu zajele sile protiteroristične koalicije pod vodstvom ZDA, piše sarajevski Dnevni avaz, ki se sklicuje na vire v vladi BiH. V vrhu policije v BiH še vedno nimajo točnih podatkov o številu državljanov BiH, ki so jih zajeli po zlomu IS, a doslej se je ugibalo o okoli 300 ljudeh.

Kot piše Dnevni avaz, je ta številka skoraj dvakrat večja, vsaj glede na podatke, ki so jih oblasti v BiH dobile o ljudeh s poreklom iz BIH, ki so v Sirijo in Irak odšli iz drugih držav, v katerih so živeli. V Sirijo in Irak naj bi namreč iz Avstrije, Nemčije, Švice, Belgije in Švedske prispelo več sto ljudi s potnim listom BiH.

Iz bojišč na Bližnjem vzhodu se je doslej v BiH vrnil zgolj en človek, ki mu trenutno sodijo zaradi bojevanja v teroristični organizaciji.

BiH se je že februarja odzvala na poziv ZDA, naj sprejme svoje državljane, ki so ujeti v Siriji in Iraku. A oblasti v BiH za zdaj le počasi ugotavljajo identiteto ujetnikov in vlogo, ki so jo odigrali v Islamski državi oz. njenih zločinih.

Ministru za varnost BiH Draganu Mektiću doslej prav tako ni uspelo doseči dogovora o pristojnostih različnih ministrstev in policijskih agencij glede tega vprašanja, prav tako pa še niso dosegli soglasja o tem, kam bi vračajoče namestili.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:54 10. September 2019.

    Ljudje so odšli zaslepljeni. Bo zdaj mir v domači pokrajini? Imajo se 0pravico vrniti. Teh vojnih in verskih bojev za …

  • 10:19 10. September 2019.

    Upam, da jih dočakajo s svincem.

  • 19:07 9. September 2019.

    Če so pametni, bodo rekli NE.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.