Svet
3296 ogledov

V Bosno se želi vrniti 500 privržencev Islamske države

Islamska država EPA
Na vrnitev naj bi čakali v begunskih taboriščih v Siriji in Iraku.

Gre za posameznike, povezane s skrajno Islamsko državo, ki so jih po njenem zlomu zajele sile protiteroristične koalicije pod vodstvom ZDA, piše sarajevski Dnevni avaz, ki se sklicuje na vire v vladi BiH. V vrhu policije v BiH še vedno nimajo točnih podatkov o številu državljanov BiH, ki so jih zajeli po zlomu IS, a doslej se je ugibalo o okoli 300 ljudeh.

Kot piše Dnevni avaz, je ta številka skoraj dvakrat večja, vsaj glede na podatke, ki so jih oblasti v BiH dobile o ljudeh s poreklom iz BIH, ki so v Sirijo in Irak odšli iz drugih držav, v katerih so živeli. V Sirijo in Irak naj bi namreč iz Avstrije, Nemčije, Švice, Belgije in Švedske prispelo več sto ljudi s potnim listom BiH.

Iz bojišč na Bližnjem vzhodu se je doslej v BiH vrnil zgolj en človek, ki mu trenutno sodijo zaradi bojevanja v teroristični organizaciji.

BiH se je že februarja odzvala na poziv ZDA, naj sprejme svoje državljane, ki so ujeti v Siriji in Iraku. A oblasti v BiH za zdaj le počasi ugotavljajo identiteto ujetnikov in vlogo, ki so jo odigrali v Islamski državi oz. njenih zločinih.

Ministru za varnost BiH Draganu Mektiću doslej prav tako ni uspelo doseči dogovora o pristojnostih različnih ministrstev in policijskih agencij glede tega vprašanja, prav tako pa še niso dosegli soglasja o tem, kam bi vračajoče namestili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • marija95 12:54 10.september 2019.

    Ljudje so odšli zaslepljeni. Bo zdaj mir v domači pokrajini? Imajo se 0pravico vrniti. Teh vojnih in verskih bojev za pokrajine in ostalo sem takoooo močno nasitena. Meni ne Bog in ne država nista ničesar dala. Če si ne bi ...prikaži več npr. uredila enega m2, mi ga ne Bog ne bi, on bi molil, da ga naj uredim, država pa bi mi kazen spisala, če bi bil ta m2 kje na preveč vidnem. Verjamem, da je v BiH in ostalih dovolj močna policija za nadzor. Vrnejo se naj in zaživijo v miru. Spoštujmo mir in svobodo.

  • maresem 10:19 10.september 2019.

    Upam, da jih dočakajo s svincem.

  • bojovi 19:07 09.september 2019.

    Če so pametni, bodo rekli NE.