90 odstotkov Evropejcev bi volilo Obamo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Več kot 90 odstotkov prebivalcev Severne in Zahodne Evrope bi svoj glas oddalo Baracku Obami, če bi imeli pravico glasovanja na ameriških predsedniških volitvah, saj Mitta Romneya vidijo kot preveč desničarskega politika, je v sredo sporočila britanska družba za javnomnenjske raziskave YouGov.
Oglej si celoten članek

Medtem ko javnomnenjske raziskave v ZDA kažejo, da sta Barack Obama in Mitt Romney zelo izenačena, pa bi se volilci v sedmih severno-evropskih državah z veliko večino odločili za na Havajih rojenega 51-letnega aktualnega predsednika Baracka Obamo.

"Pri Romneyu vidijo preveč ekstremno desničarsko usmerjeno politiko in ga ne poznajo dovolj. On ne ustreza evropskemu okusu," je dejal Joe Twyman, vodja političnih in družbenih analiz pri YouGov.

"Po evropskih kontinentalnih standardih je celo Obama malce desno od centra, ali celo konkretno na desni. Romney pa je še dlje od interesov evropskih volilcev, saj je po njihovih standardih povsem na desni strani političnega spektra," je še dodal.

V Evropi, ki se otepa ekonomske in gospodarske krize, retorika ameriške predvolilne kampanje pač ne pritisne na prave gumbe pri ljudeh. "Obtožbe, da je socialist, ki se jih mora Obama v ZDA braniti, ne bi v Evropi povzročile nobene škode," je še povedal Twyman.

Socializem pri nas ni "umazana" beseda. Danska premierka Helle Thorning-Schmidt, ki je pred kratkim prevetrila svoj kabinet in ministrstva, je za ministra zadolženega za gospodarsko rast in poslovanje imenovala voditelja Socialistične ljudske stranke. Francois Hollande, socialistični predsednik Francije, je obljubil, da bo dvignil davčno stopnjo za ljudi, ki zaslužijo več kot milijon evrov na leto, na 75 odstotkov.

"Ljudje vedo več o Obami, saj je predsednik že nekaj let in to dejstvo mu tudi pomaga, da ga Evropejci podpirajo v večji meri kot Romneya," je zaključil Twyman.

Raziskava je zajela približno 7500 ljudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, na Danskem, Švedskem, Finskem in Norveškem. Populacija iz Južne Evrope, ki se ubada z evrsko krizo, ni bila zajeta v anketi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.