Svet
11 ogledov

90 odstotkov Evropejcev bi volilo Obamo

Soočenje Obama Romney Reuters
Več kot 90 odstotkov prebivalcev Severne in Zahodne Evrope bi svoj glas oddalo Baracku Obami, če bi imeli pravico glasovanja na ameriških predsedniških volitvah, saj Mitta Romneya vidijo kot preveč desničarskega politika, je v sredo sporočila britanska družba za javnomnenjske raziskave YouGov.

Medtem ko javnomnenjske raziskave v ZDA kažejo, da sta Barack Obama in Mitt Romney zelo izenačena, pa bi se volilci v sedmih severno-evropskih državah z veliko večino odločili za na Havajih rojenega 51-letnega aktualnega predsednika Baracka Obamo.

"Pri Romneyu vidijo preveč ekstremno desničarsko usmerjeno politiko in ga ne poznajo dovolj. On ne ustreza evropskemu okusu," je dejal Joe Twyman, vodja političnih in družbenih analiz pri YouGov.

"Po evropskih kontinentalnih standardih je celo Obama malce desno od centra, ali celo konkretno na desni. Romney pa je še dlje od interesov evropskih volilcev, saj je po njihovih standardih povsem na desni strani političnega spektra," je še dodal.

V Evropi, ki se otepa ekonomske in gospodarske krize, retorika ameriške predvolilne kampanje pač ne pritisne na prave gumbe pri ljudeh. "Obtožbe, da je socialist, ki se jih mora Obama v ZDA braniti, ne bi v Evropi povzročile nobene škode," je še povedal Twyman.

Socializem pri nas ni "umazana" beseda. Danska premierka Helle Thorning-Schmidt, ki je pred kratkim prevetrila svoj kabinet in ministrstva, je za ministra zadolženega za gospodarsko rast in poslovanje imenovala voditelja Socialistične ljudske stranke. Francois Hollande, socialistični predsednik Francije, je obljubil, da bo dvignil davčno stopnjo za ljudi, ki zaslužijo več kot milijon evrov na leto, na 75 odstotkov.

"Ljudje vedo več o Obami, saj je predsednik že nekaj let in to dejstvo mu tudi pomaga, da ga Evropejci podpirajo v večji meri kot Romneya," je zaključil Twyman.

Raziskava je zajela približno 7500 ljudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, na Danskem, Švedskem, Finskem in Norveškem. Populacija iz Južne Evrope, ki se ubada z evrsko krizo, ni bila zajeta v anketi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.