Aktivisti v Louvru poskušali uničiti Mono Liso

Foto: Profimedia Mona Lisa aktivisti juha Foto: Profimedia Mona Lisa aktivisti juha Foto: Profimedia Mona Lisa aktivisti juha Foto: Profimedia Mona Lisa aktivisti juha
Dvojica aktivistk je danes zalučala juho proti znameniti sliki Mona Lise v pariškem Louvru, ki je sicer zaščitena z neprebojnim steklom. Ob tem sta zahtevali pravico do zdrave in trajnostne prehrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Oglej si celoten članek

Ženski sta zaščitno steklo polili z oranžno in rdečo juho. "Kaj je bolj pomembno? Umetnost ali pravica do zdrave in trajnostne prehrane," sta vprašali protestnici, ki sta izpred slike izmenično govorili zbranim. Zatrdili sta še, da je kmetijski sistem bolan, kmetje pa da umirajo na delu. Varnostniki so sobo nato evakuirali.

V Franciji sicer že dlje časa protestirajo kmetje, ki zahtevajo boljše cene, ugodnejše obdavčitve in poenostavitev regulacije. Francoski premier Gabriel Attal je v petek naznanil več ukrepov njim v prid, a cestne blokade v več delih države se nadaljujejo.

xxx

Današnja akcija v Louvru sledi nizu podobnih, ki so jih v preteklosti na svetovno znanih umetninah uprizorili podnebni aktivisti z zahtevami po več ukrepanja v smeri opustitve fosilnih goriv in za zaščito planeta.

To ni bil niti prvi napad na Mona Liso. Maja leta 2022 je 36-letni moški vanjo vrgel pito, češ da se umetniki ne osredotočajo dovolj na naš planet. Tudi takrat je umetnino zaščitila debela plast stekla.

Foto: Profimedia Mona Lisa aktivisti juha

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 05:19 1. Februar 2024.

    Kure (ne)pofukane. Naj grejo juhe metat v politike. Kaj kurac jim je slika naredila? Iste budale so kot uni debili …

  • 07:26 30. Januar 2024.

    NAJ LENOBE EKOLOŠKO SAMI PRIDELUJEJO SEBI HRANO KDO JIH SILI DA KUPUJEJO HRANO V TRGOVINAH IN LOKALIH... POSKRBIJO NAJ ZASE …

  • 20:36 29. Januar 2024.

    Tudi mi bi mogli na cesto protestirat da se prepove janšizem in golobnjak

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.