Svet
1337 ogledov

Aktivisti v Louvru poskušali uničiti Mono Liso

Mona Lisa aktivisti juha
1/4
Profimedia
Dvojica aktivistk je danes zalučala juho proti znameniti sliki Mona Lise v pariškem Louvru, ki je sicer zaščitena z neprebojnim steklom. Ob tem sta zahtevali pravico do zdrave in trajnostne prehrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ženski sta zaščitno steklo polili z oranžno in rdečo juho. "Kaj je bolj pomembno? Umetnost ali pravica do zdrave in trajnostne prehrane," sta vprašali protestnici, ki sta izpred slike izmenično govorili zbranim. Zatrdili sta še, da je kmetijski sistem bolan, kmetje pa da umirajo na delu. Varnostniki so sobo nato evakuirali.

V Franciji sicer že dlje časa protestirajo kmetje, ki zahtevajo boljše cene, ugodnejše obdavčitve in poenostavitev regulacije. Francoski premier Gabriel Attal je v petek naznanil več ukrepov njim v prid, a cestne blokade v več delih države se nadaljujejo.

Protesters who are involved with the environmental group Riposte Alimentaire hurled soup at the Mona Lisa painting in Paris on Sunday. The iconic work of art was protected from damage by its glass casing. https://cnn.it/3vTabPw

Posted by CNN on Sunday, 28 January 2024

Današnja akcija v Louvru sledi nizu podobnih, ki so jih v preteklosti na svetovno znanih umetninah uprizorili podnebni aktivisti z zahtevami po več ukrepanja v smeri opustitve fosilnih goriv in za zaščito planeta.

To ni bil niti prvi napad na Mona Liso. Maja leta 2022 je 36-letni moški vanjo vrgel pito, češ da se umetniki ne osredotočajo dovolj na naš planet. Tudi takrat je umetnino zaščitila debela plast stekla.

Mona Lisa aktivisti juha | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 7
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 05:19 01.februar 2024.

    Kure (ne)pofukane. Naj grejo juhe metat v politike. Kaj kurac jim je slika naredila? Iste budale so kot uni debili ISIS, ki so uničevali Palmiro in druge antične artefakte. To ni nobeno protestništvo, to je navaden ekshibicionizem in barbarstvo.

  • Avatar lopov
    lopov 07:26 30.januar 2024.

    NAJ LENOBE EKOLOŠKO SAMI PRIDELUJEJO SEBI HRANO KDO JIH SILI DA KUPUJEJO HRANO V TRGOVINAH IN LOKALIH... POSKRBIJO NAJ ZASE SAMI.. PROBLEM JE PA V TEM DA TI AKTIVISTI NE VEDO PRIDELATI NIČESAR KER MAJO DVE LEVI ROKI IN PAZDIHITIS... ...prikaži več Z VREČKE JUHE SI NE VEDO SKUHAT GREDO V RESTAVRACIJO... ON TAKI BI NAJ BILI EKO AKTIVISTI

  • Avatar karjola
    karjola 20:36 29.januar 2024.

    Tudi mi bi mogli na cesto protestirat da se prepove janšizem in golobnjak