Aretirali pripadnike ruske opozicije

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Policisti so včeraj nasilno prekinili zborovanje ruske opozicije in aretirali okoli 100 udeležencev, med njimi tudi nekdanjega namestnika ruskega premierja Borisa Nemcova.
Oglej si celoten članek

Ruske varnostne sile so v Moskvi in Sankt Peterburgu v soboto nasilno prekinile zborovanje pripadnikov opozicije in aretirale najmanj 95 udeležencev. Začasno so policisti pridržali tudi nekdanjega namestnika ruskega premierja Borisa Nemcova. V Sankt Petersburgu so aretirali 60 od 200 protestnikov. V Moskvi so aretirali tudi vodjo levice, Sergeja Udaltsova.

"Tukaj smo bili, ker je vlada uničila ustavo. Bodite bolj pozorni, ker vam ljudje lažejo glede demokracije v Rusiji," je po včerajšnjih dogodkih dejal Mikhail Schneider, tajnik gibanja Solidarnost.

Oblasti shoda niso dovolile
Protestniki so se zbrali na ulicah - v Moskvi naj bi jih bilo po poročanju medijev okoli 500 - ter zahtevali ukinitev policijske države ter svobodo, nekateri so pozivali tudi k odstopu premierja Vladimirja Putina. Pri tem so se sklicevali na pravico do zbiranja na javnih mestih. Ker pa oblasti shoda niso odobrile, aretiranim v obeh mestih grozi zaporna kazen.

Opozicijski protestniki se sicer na protivladnih protestih navadno zberejo vsakega 31. v mesecu. S tem izražajo nestrinjanje nad omejevanjem pravice do zbiranja na javnih mestih, ki ga ruska ustava ščiti v 31. členu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.