Svet
13 ogledov

Aretirali pripadnike ruske opozicije

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Policisti so včeraj nasilno prekinili zborovanje ruske opozicije in aretirali okoli 100 udeležencev, med njimi tudi nekdanjega namestnika ruskega premierja Borisa Nemcova.

Ruske varnostne sile so v Moskvi in Sankt Peterburgu v soboto nasilno prekinile zborovanje pripadnikov opozicije in aretirale najmanj 95 udeležencev. Začasno so policisti pridržali tudi nekdanjega namestnika ruskega premierja Borisa Nemcova. V Sankt Petersburgu so aretirali 60 od 200 protestnikov. V Moskvi so aretirali tudi vodjo levice, Sergeja Udaltsova.

"Tukaj smo bili, ker je vlada uničila ustavo. Bodite bolj pozorni, ker vam ljudje lažejo glede demokracije v Rusiji," je po včerajšnjih dogodkih dejal Mikhail Schneider, tajnik gibanja Solidarnost.

Oblasti shoda niso dovolile
Protestniki so se zbrali na ulicah - v Moskvi naj bi jih bilo po poročanju medijev okoli 500 - ter zahtevali ukinitev policijske države ter svobodo, nekateri so pozivali tudi k odstopu premierja Vladimirja Putina. Pri tem so se sklicevali na pravico do zbiranja na javnih mestih. Ker pa oblasti shoda niso odobrile, aretiranim v obeh mestih grozi zaporna kazen.

Opozicijski protestniki se sicer na protivladnih protestih navadno zberejo vsakega 31. v mesecu. S tem izražajo nestrinjanje nad omejevanjem pravice do zbiranja na javnih mestih, ki ga ruska ustava ščiti v 31. členu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.