Asada obtožili vojnih zločinov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komisija Združenih narodov je prvič obtožila sirskega predsednika Bašarja al Asada vpletenosti v vojne zločine.
Oglej si celoten članek

Neodvisna preiskovalna komisija ZN o kršitvah človekovih pravic v Siriji je "zbrala ogromno dokazov o zelo resnih zločinih, vojnih zločinih, zločinih proti človečnosti, ki kažejo na odgovornost najvišjih predstavnikov vlade, vključno s predsednikom države", je dejala komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay.

Komisija, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji skoraj od začetka konflikta v državi marca 2011, je že večkrat obtožila sirski režim za vojne zločine in zločine proti človečnosti. Vojnih zločinov je obtožila tudi sirske upornike.

Vendar pa štiričlanska komisija, ki jo vodi Brazilec Paulo Sergio Pinheiro in v kateri je tudi bivša glavna haaška tožilka Carla del Ponte, doslej nikoli še ni poimensko imenovala krivcev niti direktno pokazala na Bašarja al Asada.

Seznam osumljenih je dolg

Člani komisije, ki nimajo dostopa do Sirije, so doslej opravili več kot 2000 intervjujev v okoliških regijah ali preko telefona in Skypa. Na podlagi teh pogovorov so pripravili poročila, pa tudi dolg seznam osumljenih storilcev.

Pillayjeva je danes novinarjem v Ženevi dejala, da "ta seznam ostaja zapečaten", dokler ne bo dobila naloga, da ga izroči verodostojni preiskavi, ki je lahko nacionalna ali mednarodna.

Ponovila pa je poziv, da bi primer predali Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC). "Pogostnost in brutalnost zločinov, ki so jih storili elementi na obeh straneh, so skoraj neverjetni," je poudarila. Primer mora sicer sodišču napotiti Varnostni svet ZN in dokler tega ne stori, ICC nima pristojnosti zanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.