Assange nad založnike zaradi avtobiografije

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Julian Assange je britanskega založnika obtožil, da je brez njegovega privoljenja objavil izseke njegove avtobiografije.
Oglej si celoten članek

Julian Assange je besen. Edinburška založniška hiša Canongate je brez njegovega privoljenja objavila izseke njegove avtobiografije, ki bo dostopna v trgovinah in na spletu. Assangea, ki je sam brez privoljenja na spletu objavil številne tajne dokumente, objava moti, ker gre za delo v nastajanju in ne za končno različico. Založnik naj bi tako služil na račun osnutka.

Pri Canongate medtem trdijo, da je Assange pri nastajanju avtobiografije sodeloval z neimenovanim piscem, a si je kasneje premislil in poskušal odstopiti od pogodbe. Ker pa so mu plačali vnaprej – BBC poroča, da naj bi šlo za šestmestno vsoto – in jim denarja ni vrnil, so se odločili, da objavijo material, ki so ga dobili marca.

Assange sicer trdi, da pri objavi ne gre za vprašanje svobode obveščanja, ampak za oportunizem in dvoličnost, kako na račun nekoga zaslužiti. Canongate naj bi ravnal v nasprotju s pogodbo in osebnimi zagotovili, da osnutka ne bodo objavili brez dovoljenja. Založba obtožbe zavrača in dodaja, da bo Assange dobil odstotke od prodaje knjige.

V knjigi je sicer opisano Assangeevo otroštvo v Avstraliji, mladost, spoznavanje računalnikov, pa vse do ustanovitve strani WikiLeaks.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.