Svet
3 ogledov

Assange nad založnike zaradi avtobiografije

Julian Assange se mora po izpustitvi iz pripora redno javljati na policijski pos Žurnal24 main
Julian Assange je britanskega založnika obtožil, da je brez njegovega privoljenja objavil izseke njegove avtobiografije.

Julian Assange je besen. Edinburška založniška hiša Canongate je brez njegovega privoljenja objavila izseke njegove avtobiografije, ki bo dostopna v trgovinah in na spletu. Assangea, ki je sam brez privoljenja na spletu objavil številne tajne dokumente, objava moti, ker gre za delo v nastajanju in ne za končno različico. Založnik naj bi tako služil na račun osnutka.

Pri Canongate medtem trdijo, da je Assange pri nastajanju avtobiografije sodeloval z neimenovanim piscem, a si je kasneje premislil in poskušal odstopiti od pogodbe. Ker pa so mu plačali vnaprej – BBC poroča, da naj bi šlo za šestmestno vsoto – in jim denarja ni vrnil, so se odločili, da objavijo material, ki so ga dobili marca.

Assange sicer trdi, da pri objavi ne gre za vprašanje svobode obveščanja, ampak za oportunizem in dvoličnost, kako na račun nekoga zaslužiti. Canongate naj bi ravnal v nasprotju s pogodbo in osebnimi zagotovili, da osnutka ne bodo objavili brez dovoljenja. Založba obtožbe zavrača in dodaja, da bo Assange dobil odstotke od prodaje knjige.

V knjigi je sicer opisano Assangeevo otroštvo v Avstraliji, mladost, spoznavanje računalnikov, pa vse do ustanovitve strani WikiLeaks.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.