Svet
10 ogledov

WikiLeaks: za objave kriv Guardian

Julian Assange se je Avstralcem bolj zameril kot Bog, ki je poplavil večji del z Žurnal24 main
Novinar Guardiana je v knjigi objavil geslo za dostop do četrt milijona diplomatskih depeš, trdijo v WikiLeaksu. Guardian: rečeno je bilo, da gre za začasno geslo.

V zanimivem preobratu se je WikiLeaks kot kaže zgodilo to, kar so sami počeli drugim: v javnost so prišli dokumenti, za katere so želeli, da ostanejo skriti.

"Novinar Guardiana je iz izredne malomarnosti ali zlonamernosti objavil geslo za dostop do celotnega arhiva diplomatskih depeš," se glasi danes objavljeno sporočilo WikiLeaksa.

Guardian je eden od časopisov, ki jim je WikiLeaks zaupal dostop do arhivov.

"Naša knjiga o WikiLeaks je bila objavljena februarja. V njej je bilo objavljeno geslo, vendar pa nobenih podatkov o lokaciji datotek. Poleg tega nam je bilo rečeno, ga gre za začasno geslo, ki bo poteklo v nekaj urah," so na obtožbe odgovorili pri Guardianu.

V doslej objavljenih depešah so bili konkretni podatki, ki bi lahko ogrozili varnost posameznikov, izbrisani. Zadnje pa so bile objavljene brez uredniških popravkov, zato so se nekatere vlade že pritožile, da z njimi ogrožajo državno varnost in življenja posameznikov.

WikiLeaks je novembra lani po delih začel objavljati 250 tisoč tajnih depeš ameriškega zunanjega ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.