Svet
19 ogledov

Žižek in Assange: Lahko spremenimo svet

Žižek in Assange Democracy Now
Afera Wikileaks je razkrinkala politične elite in hkrati dokazala, da lahko svet pomagajo spremeniti čisto običajni posamezniki, sta se na debati strinjala Žižek in Assange.

Pogovor med svetovno znanim filozofom slovenskih korenin in ustanoviteljem Wikileaksa je potekal v londonski dvorani Troxy pred več tisoč ljudmi, medtem ko je prek spleta pogovor v živo spremljalo tudi po več kot 9.000 ljudi hkrati.

Če ste pogovor zamudili, si ga lahko znova ogledate TUKAJ.

Julian Assange je spremenil pravila, kako moramo razmišljati o oblastnikih, je med drugim dejal Slavoj Žižek, in dodal, da ceni delo, ki ga je opravil Wikileaks pri razkrinkavanju delovanja državnih voditeljev po vsem svetu. Pri tem se je obregnil ob izjave zlasti ameriških politikov, da so Assange in njegova organizacija teroristi. "Morda je to res, ampak kaj so potem šele oni?"

Assange je v nadaljevanju povedal, da so se pri organizaciji odločili za tožbo proti Visi in Mastercardu, ki sta po njihovem mnenju nezakonito blokirala finanaciranje organizaciji Wikileaks. Opravljeni sta bili samo dve uradni preiskavi o teh trditvah, eno je opravila Visa sama, drugo pa ameriški sekretar za finance Timothy Geithner. "Obe sta ugotovili, da nismo v ničemer kršili zakonov, a se je blokada s strani ustanov, preko katerih se v Evropi opravi 95 odstotkov transakcij s kreditnimi karticami, nadaljevala," je razloge za pravni napad na bančni ustanovi pojasnil Assange.

Morda smo komaj na enem odstotku tistega, kar želimo doseči. V javnost moramo spraviti dokumente s Cie, FBI-ja in podobnih institucij, pa celo tiste, ki jih ima New York Times, je dejal Assange in razkril, da imajo v rokah pomembne dokumente o Ameriški banki, zaradi katerih pa jih sedaj izsiljujejo.

Med drugim je Žižek izročitev Assangea Švedski, kar bo spet aktualno prihodnje dni, označil za popolni paradoks, saj naj bi izročili človeka, čeprav sploh še ni bil obtožen.

Manning za Nobelovo nagrado

Žižek je tudi izrazil mnenje, da bi si Nobelovo nagrado resnično zaslužili ljudje, kot je Bradley Manning, če je res on zaupne dokumente ameriškega State Departmenta predal organizaciji Wikileaks. Žižek ga je označil za popolnoma običajnega človeka, ki pa ima pogum, da se upre nepravilnostim in je v določenem trenutku storil nekaj izjemnega za svet.

"Z Gaga nimam nič"

Filozof se je pošalil iz govoric, da ima z Lady Gaga razmerje. "Moj bog, slišal nisem še niti enega komada, jaz sem ljubitelj Schuberta in Schummana. Ampak na žalost nisem upošteval nasveta svojih kolegov, ki so mi rekli, naj na vsa tovrstna vprašanja odgovorim s preprostim 'no comment'. Potem bi pa res postal svetovno znan ..."

Mestoma humorna debata, ki ji je tempo narekoval predvsem Žižek, se je tudi končala tako. Že po koncu je Žižek stopil do Assangea in ga s prižganim mikrofonom pobaral, ali je bila Miss Egipta lepa. Assange je namreč med debato govoril o svojem srečanju z dekletom.

Stran, ki je zamajala stare režime

Spletna stran WikiLeaks je lani objavila tri najbolj obsežne pakete zaupnih podatkov v zgodovini. Dokumenti so širši javnosti razkrili zaodrje vojne v Iraku, Afganistanu in diplomatske depeše.

Objave so k odstopu neposredno prisilile številne veleposlanike, vlada Velike Britanije pa je zaradi njih zahtevala natančen pregled varnosti informacijskega sistema. Med drugim so se prebivalci Bližnjega vzhoda in na severu Afrike zbudili v arabsko pomlad. Veliko jih meni, da so ravno ti dokumenti v tem delu sveta zanetili proteste, piše Frontline. 

Frontline je zato spodbudil "dva vodilna svetovna misleca", Juliana Assangea in Slavoja Žižka, k pogovoru o etiki in filozofiji delovanja spletne strani. Razpravljala sta o vplivu spletne strani na politične premike v svetu in skušala ugotoviti, kakšen odmev bi lahko imela stran v prihodnje.

Žižek in Assange bosta imela tudi večerjo s posamezniki, ki so prek eBaya kupili eno od osmih kart.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.