Assange prosi za politični azil

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Julian Assange Ekvador prosi za politični azil. Avstralija mu ponuja konzularno pomoč.
Oglej si celoten članek

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange se je zatekel na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu in zaprosil za politični azil. Trdi, da je žrtev političnega pregona in da avstralske oblasti – Assange je namreč Avstralec – ne branijo njegovih minimalnih pravic nasproti drugih vlad in ignorirajo svoje obveznosti glede zaščite svojih državljanov, ki so politično preganjani.

Ekvador zdaj preučuje Assangeevo prošnjo. Britanska policija je medtem sporočila, da je Assange, ki je na prostosti proti plačilu varščine, kršil pogoje in ga bodo aretirali, poroča BBC.

Avstralija mu obljublja konzularno pomoč

Avstralska premierka Julia Gilard je medtem Assangeu znova ponudila konzularno pomoč. "Avstralija bo še naprej nudila podporo Assangeu, tako kot podpira vse Avstralce, ki živijo v tujini in se znajdejo v težavah," je dejala in poudarila, da se mora Assange odločiti sam.

Gillardova je dejala, da bi Avstralija izročitvi nasprotovala, če bi mu grozila smrtna kazen, vendar gre v tem primeru za obtožbe o spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih obravnavali po švedski zakonodaji.

Izročitev v 14 dneh?

Britansko vrhovno sodišče je 14. junija zavrnilo prošnjo Assangea za ponovno obravnavo vprašanja njegove izročitve Švedski. Prošnjo za ponovno odprtje primera je vložil, potem ko je vrhovno sodišče konec maja zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi.

Assange je tako v prizadevanjih, da prepreči izročitev, izkoristil vse pravne možnosti na Otoku in se lahko obrne le še na Evropsko sodišče za človekove pravice. Po mnenju pravnih strokovnjakov tudi tam nima veliko možnosti za uspeh.

Sumijo ga posilstva

Assangea želijo na Švedskem zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu leta 2010. Ustanovitelj WikiLeaksa ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni.

Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično spodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu, ki so bile najodmevnejše prav v mesecih pred izdajo zapornega naloga.

Boji se, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.