Svet
3 ogledov

Assange prosi za politični azil

Ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu Reuters
Julian Assange Ekvador prosi za politični azil. Avstralija mu ponuja konzularno pomoč.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange se je zatekel na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu in zaprosil za politični azil. Trdi, da je žrtev političnega pregona in da avstralske oblasti – Assange je namreč Avstralec – ne branijo njegovih minimalnih pravic nasproti drugih vlad in ignorirajo svoje obveznosti glede zaščite svojih državljanov, ki so politično preganjani.

Ekvador zdaj preučuje Assangeevo prošnjo. Britanska policija je medtem sporočila, da je Assange, ki je na prostosti proti plačilu varščine, kršil pogoje in ga bodo aretirali, poroča BBC.

Avstralija mu obljublja konzularno pomoč

Avstralska premierka Julia Gilard je medtem Assangeu znova ponudila konzularno pomoč. "Avstralija bo še naprej nudila podporo Assangeu, tako kot podpira vse Avstralce, ki živijo v tujini in se znajdejo v težavah," je dejala in poudarila, da se mora Assange odločiti sam.

Gillardova je dejala, da bi Avstralija izročitvi nasprotovala, če bi mu grozila smrtna kazen, vendar gre v tem primeru za obtožbe o spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih obravnavali po švedski zakonodaji.

Izročitev v 14 dneh?

Britansko vrhovno sodišče je 14. junija zavrnilo prošnjo Assangea za ponovno obravnavo vprašanja njegove izročitve Švedski. Prošnjo za ponovno odprtje primera je vložil, potem ko je vrhovno sodišče konec maja zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi.

Assange je tako v prizadevanjih, da prepreči izročitev, izkoristil vse pravne možnosti na Otoku in se lahko obrne le še na Evropsko sodišče za človekove pravice. Po mnenju pravnih strokovnjakov tudi tam nima veliko možnosti za uspeh.

Sumijo ga posilstva

Assangea želijo na Švedskem zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu leta 2010. Ustanovitelj WikiLeaksa ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni.

Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično spodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu, ki so bile najodmevnejše prav v mesecih pred izdajo zapornega naloga.

Boji se, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.