AstraZeneca z izgubo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Britanski farmacevtski velikan AstraZeneca, ki svoje cepivo proti covidu-19 prodaja brez dobička, je v tretjem letošnjem četrtletju posloval z izgubo.
Oglej si celoten članek

Podjetje AstraZeneca je v tretjem četrtletju letošnjega leta zabeležilo 1,65 milijarde dolarjev (1,44 milijarde evrov) čiste izgube, potem ko je v lanskem tretjem četrtletju imelo dobiček.

Dobiček po obdavčitvi je v tretjem četrtletju 2020 znašal 650 milijonov dolarjev (568 milijonov evrov). Prihodki skupine so se v tretjem četrtletju zvišali za 50 odstotkov na skoraj 9,9 milijarde dolarjev (8,65 milijarde evrov). Prihodki na račun covidnega cepiva so letos zaenkrat znašali 2,22 milijarde dolarjev (1,94 milijarde evrov), potem ko so po svetu razposlali 580 milijonov doz cepiv, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prevzem in povečano število raziskav

Podjetje je zapisalo, da so v obdobju med julijem in septembrom beležili višje stroške, potem ko so letos za 39 milijard dolarjev (34 milijard evrov) prevzeli ameriško biotehnološko podjetje Alexion. Poleg tega so imeli tudi višje stroške zaradi povečanega števila raziskav in razvojnih dejavnosti v več programih, vključno z zdravljenjem covida-19.

AstraZeneca je cepivo proti covidu-19 razvila skupaj z Univerzo v Oxfordu. Pretekli mesec pa je podjetje objavilo pozitivne rezultate kliničnih preskušanj za zdravljenja simptomov novega koronavirusa. Zdravljenja, ki ga sestavlja kombinacija dveh protiteles, je pri koncu kliničnih preizkušanj, ki bodo določile njegovo varnost in učinkovitost.

"S pridružitvijo Alexiona smo samo še poglobili našo zavezanost, da bolnikom po svetu ponudimo transformacijske terapije. Ponosen sem na predanost in osredotočenost, ki jo kažejo naši kolegi," je ob tem dejal glavni izvršni direktor AstreZenece Pascal Soriot.

Zdravje Tako varni so v resnici prebolevniki v primerjavi s cepljenimi

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.