Zdravje
37284 ogledov

Tako varni so v resnici prebolevniki v primerjavi s cepljenimi

Covid-19 koronavirus test Profimedia
Iz ZDA prihajajo podatki, da so prebolevniki precej manj zaščiteni pred hudim potekom covida-19 kot polno cepljeni.

Verjetnost, da bodo (znova) pozitivni na okužbo, je med prebolevniki 5,5-krat večja kot med polno cepljenimi, kaže raziskava, ki jo je objavil ameriški center za nadzor bolezni (CDC).

Analizirali so podatke polnoletnih bolnikov, ki so v bolnišnico prišli s simptomi, značilnimi za covid-19. Kot prebolevnike so upoštevali vse, ki so bili na testu pozitivni od 90 do 179 dni pred hospitalizacijo, kot polno cepljene pa vse, ki so bili z mRNK cepicom polno cepljeni od 90 do 179 dni pred hospitalizacijo in pred hospitalizacijo niso bili pozitivni na testu.

Podatki kažejo, da je zaščita, pridobljena s cepljenjem, vsaj v prvega pol leta bistveno boljša kot zaščita, ki se pridobi s prebolevanjem bolezni. Na 95-odstotnem intervalu zaupanja je od 2,75- do 10,99-krat boljša.

CDC zato svetuje, naj se tudi prebolevniki cepijo. Takšno priporočilo velja tudi pri nas, saj po pol leta poziven test ne velja več kot izpolnjevanje pogoja P iz PCT in se morajo prebolevniki, če želijo biti skladni s PCT, cepiti.

V času od junija do septembra, ko je v ZDA že prevladovala delta, je bila razlika še večja, zaščita s cepljenjem je bila 7,55-krat boljša kot pri naravni imunosti (na 95-odstotnem intervalu zaupanja od 3,45- do 16,52-krat).

Cepivo Moderna je bilo 7,3-krat boljša zaščita kot naravna imunost, Pfizer pa 5,1-krat.

Pri starejših je prebolevnost zelo slaba zaščita

Zelo pomembna je tudi starost. Pri starejših od 65 let je bila naravna imunost bistveno slabša od cepljenja, saj je bilo ponovnih okužb med prebolevniki skoraj 20-krat več kot med cepljenimi, medtem ko jih je bilo pri starih od 18 do 64 let 2,6-krat več.

Pri nas so podatki o ponovnih okužbah precej nepopolni, v večini primerov še preiskujejo, ali je res šlo za ponovno okužbo. Podatka, koliko prebolevnikov je v bolnišnicah, ni mogoče dobiti. 

Celotno študijo lahko najdete tukaj.

Študija, ki so jo opravili na podatkih iz Izraela in še ni bila pregledana (peer reviewed), pa kaže prav obratne rezultate. Po tej študiji je pri dvakrat cepljenih s pfizerjem skoraj šestkrat bolj verjetno, da se bodo okužili kot pri prebolevnikih.

Analizo so opravili na podlagi podatkov druge največje izraelske zdravstvene zavarovalnice, ki ima 2,5 milijona članov. Članstvo v eni od štirih zavarovalnic je obvezno.

Prebolevanje bolezni je sicer bistveno bolj tvegano kot cepljenje. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 27
  • suineg7878 11:26 12.november 2021.

    Vsem tistim, ki polagajo upe na REMDESIVIR https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2021/11/11/remdesivir-linked-covid-19-mutation-found-in-immunocompromised-patient-researchers-find/?sh=1fa5f194125e

  • Avatar Syn
    Syn 11:14 12.november 2021.

    Upam da kdo res ne verjame tem lažem. Resno. Ta fake news je podn od podna. Hvala Žurnal24 da še vi lažete. Kak vas ni sram kaj takega sploh objavljat.. 🤦🏻‍♂️

  • uros78 11:10 12.november 2021.

    PROPAGANDA, ne nasedajte ...