Avstralija se bo opravičila aboriginom

Foto: Žurnal24 Opravičilo predstavlja prelom z dosedanjo politiko.
Avstralija je po zamenjavi oblasti napovedala, da se bo prvič javno opravičila "ukradeni generaciji", otrokom, ki so jih odvzeli rodnim družinam in jih dali v vzgojo belcem.
Oglej si celoten članek

Avstralska vlada je napovedala, da se bo februarja, ko bo sklican parlament, prvič javno opravičila avstralskemu domorodnemu ljudstvu.

Opravičilo bo po besedah pristojne ministrice Jenny Macklin namenjeno "ukradeni generaciji", otrokom, ki so jih odvzeli rodnim družinam in dali v vzgojo belcem. "To je prvi korak, ki ga je treba narediti, da se premaknemo iz preteklosti v prihodnost," je povedala.

Prelom z dosedanjo politiko
Načrte za opravičilo je avstralski premier Kevin Rudd javnosti prvič predstavil po svoji zmagi laburistov na splošnih parlamentarnih volitvah konec preteklega leta, na katerih je premagal dosedanjega premierja Johna Howarda.

Rudd je ob zmagi napovedal preobrat dosedanje politike v mnogih vprašanjih, poleg napovedanega opravičila med drugim tudi takojšnje ukrepe v boju proti podnebnim spremembam.

Opravičilo bo prva točka dnevnega reda novega sklica skupščine trinajstega februarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.