Svet
4 ogledov

Avstralija se bo opravičila aboriginom

Opravičilo predstavlja prelom z dosedanjo politiko. Žurnal24 main
Avstralija je po zamenjavi oblasti napovedala, da se bo prvič javno opravičila "ukradeni generaciji", otrokom, ki so jih odvzeli rodnim družinam in jih dali v vzgojo belcem.

Avstralska vlada je napovedala, da se bo februarja, ko bo sklican parlament, prvič javno opravičila avstralskemu domorodnemu ljudstvu.

Opravičilo bo po besedah pristojne ministrice Jenny Macklin namenjeno "ukradeni generaciji", otrokom, ki so jih odvzeli rodnim družinam in dali v vzgojo belcem. "To je prvi korak, ki ga je treba narediti, da se premaknemo iz preteklosti v prihodnost," je povedala.

Prelom z dosedanjo politiko
Načrte za opravičilo je avstralski premier Kevin Rudd javnosti prvič predstavil po svoji zmagi laburistov na splošnih parlamentarnih volitvah konec preteklega leta, na katerih je premagal dosedanjega premierja Johna Howarda.

Rudd je ob zmagi napovedal preobrat dosedanje politike v mnogih vprašanjih, poleg napovedanega opravičila med drugim tudi takojšnje ukrepe v boju proti podnebnim spremembam.

Opravičilo bo prva točka dnevnega reda novega sklica skupščine trinajstega februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.