Avstralski obali grozi naftni madež

Foto: Žurnal24 Ladja se lahko prelomi na polovico. (Foto: Reuters)
Ob vzhodni avstralski obali je nasedla kitajska tovorna ladja s premogom, ki na območje okoljsko občutljivega Velikega koralnega grebena pušča nafto. Ladja se lahko prepolovi.
Oglej si celoten članek

Ladja Shen Neng 1, na kateri je 950 ton nafte, je nasedla na plitvini okoli 70 kilometrov vzhodno od otoka Great Keppel, na južnem območju pomorskega parka Velikega koralnega grebena.

Na morski gladini so že vidni manjši naftni madeži, oblasti pa so danes opozorile, da bi se ladja lahko prepolovila, kar bo povzročilo ogromno razlitje.

Direktor urada za pomorsko varnost Queenslanda Patrick Quirk je povedal, da je ladja na eni strani povsem uničena in da obstaja nevarnost, da se bo prepolovila. Čeprav se razmere normalizirajo, so še vedno zelo zaskrbljeni, je dodal.

Na ladji je 23 članov posadke, poleg nafte pa prevaža še 65 tisoč ton premoga. Izplula je v avstralskem pristanišču v Gladstonu in bila namenjena na Kitajsko. Oblasti preučujejo, zakaj je ladja skrenila s svoje poti, saj na območju parka ni dovoljen promet tovornih ladij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.