Svet
11 ogledov

Avstralski obali grozi naftni madež

Ladja se lahko prelomi na polovico. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ob vzhodni avstralski obali je nasedla kitajska tovorna ladja s premogom, ki na območje okoljsko občutljivega Velikega koralnega grebena pušča nafto. Ladja se lahko prepolovi.

Ladja Shen Neng 1, na kateri je 950 ton nafte, je nasedla na plitvini okoli 70 kilometrov vzhodno od otoka Great Keppel, na južnem območju pomorskega parka Velikega koralnega grebena.

Na morski gladini so že vidni manjši naftni madeži, oblasti pa so danes opozorile, da bi se ladja lahko prepolovila, kar bo povzročilo ogromno razlitje.

Direktor urada za pomorsko varnost Queenslanda Patrick Quirk je povedal, da je ladja na eni strani povsem uničena in da obstaja nevarnost, da se bo prepolovila. Čeprav se razmere normalizirajo, so še vedno zelo zaskrbljeni, je dodal.

Na ladji je 23 članov posadke, poleg nafte pa prevaža še 65 tisoč ton premoga. Izplula je v avstralskem pristanišču v Gladstonu in bila namenjena na Kitajsko. Oblasti preučujejo, zakaj je ladja skrenila s svoje poti, saj na območju parka ni dovoljen promet tovornih ladij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.