Avstrija bo sprejemala le še begunce, ki želijo ostati Nemčiji

Foto: EPA
Foto: EPA
Od konca prihodnega tedna bo Avstrija preko svojega ozemlja pustila le še tiste begunce, ki bodo hoteli zaprositi za azil v Nemčiji, ne pa tudi drugih državah, kot je naprimer Švedska, je sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Begunce, ki bodo želeli na Švedsko, bodo na meji zavrnili.
Oglej si celoten članek

Kot je pojasnila ministrica gre za odziv Avstrije na zaostritev režima na avstrijski meji z nemško deželo Bavarsko, potem ko je Nemčija začela zavračati vse tiste, ki ne mislijo zaprositi za azil v Nemčiji, ampak želijo pot nadaljevati naprej proti drugim zahodnoevropskim državam.

Avstrija bo ob tem uvedla tudi zgornjo mejo števila beguncev, ki jih namerava sprejeti. Ta številka za zdaj sicer še ni določena, je še povedala ministrica. 90 tisoč tujcev je v Avstriji doslej že zaprosilo za azil.

Begunci bodo ostali v tamponskih conah

Foto: EPA begunci Ko bo ta prag dosežen, bodo ostali morali čakati v t. i. "tranzitnih conah" oz. "tamponskih conah". "Ne bomo jih več pustili v notranjost države. Zanje bomo skrbeli tam in nikjer drugje," je napovedala avstrijska ministrica.

Poleg tega bo Avstrija potem, ko bo zgornja meja dosežena, po zgledu Švedske zgolj še sprejemala prošnje za azil, ne bo jih pa več obravnavala, je še dejala Mikl-Leitnerjeva.

Madžarska vrnjenih migrantov ne bo sprejemala

"Madžarska ne bo sprejela nobenega migranta, ki bi ji ga vrnile druge države članice Evropske unije, saj ni prva država, v katero so vstopili v EU," pa je včeraj sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Z begunci kot z zaporniki

Foto: Anže Petkovšek Horgoš Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks sicer odsvetuje vračanje prosilcev za azil na Madžarsko. Kot je poudarja,  trenutna azilna politika na Madžarskem "ni v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi na področju človekovih pravic", saj ne more nihče dobiti mednarodne zaščite, azilni postopek pa je prehiter in ima številne pomanjkljivosti.

Izpostavil je tudi problematične pogoje za bivanje prosilcev za azil ter negativno nastrojenost do migrantov, ki slednjim ne omogoča vključitve v družbo. Kot je poudaril, je v zadnjih mesecih velik del migrantov, ki so jih na Madžarsko vrnili v skladu z dublinsko uredbo, pristal v azilnih centrih, kjer velja strog režim kot v zaporih.

Posvaril je tudi pred tveganjem, da bi številne vrnjene prosilce za azil Madžarska poslala v Srbijo, od koder so v prvem begunskem valu številni vstopili na Madžarsko. Srbija je namreč po mnenju oblasti v Budimpešti varna tretja država. Po mnenju komisarja obstaja nevarnost, da bi se tako začela verižna reakcija vračanja prosilcev za azil, kar bi bilo v nasprotju z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:06 15. Januar 2016.

    Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks <br /><br />Kaj pa tale striček predlaga, naj storijo z njimi? Kako …

  • 19:49 15. Januar 2016.

    in slovenski politiki bodo vse tuje-ilegalce še naprej brezplačno vozili in hranili po turističnih krajih Slovenije...saj imamo le tam nastanitvene …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.