Belgijski premier bi uvedel sankcije za Izrael

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Predlagal je, da bi lahko uvedli sankcije za posameznike, med drugim za "ministra, ki poziva k uporabi jedrskega orožja proti prebivalstvu, ki ne more storiti ničesar in ki že danes živi v grozljivih razmerah".
Oglej si celoten članek

EU bi morala preučiti možnost prepovedi vstopa v Evropo za ekstremistične Izraelce, ki pozivajo k nasilju nad Palestinci, je danes izjavil belgijski premier Alexander De Croo. Predlagal je uvedbo sankcij za skrajneže, med drugim za izraelskega ministra za dediščino Amičaja Elijahuja, ki dopušča možnost uporabe jedrske bombe na območju Gaze.

"Naša država mora zagotoviti, da se tistim, ki zagrešijo huda kazniva dejanja, na primer tistim, ki izvajajo nasilje na Zahodnem bregu, prepreči vstop v našo državo in Evropsko unijo," je De Croo dejal v belgijskem parlamentu.

Ob tem je obsodil izraelsko nasilje nad Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu in dodal, da je pomanjkanje ukrepov proti takim nasilnim skrajnežem nesprejemljivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlagal je, da bi lahko uvedli sankcije za posameznike, med drugim za "ministra, ki poziva k uporabi jedrskega orožja proti prebivalstvu, ki ne more storiti ničesar in ki že danes živi v grozljivih razmerah". To je pred dnevi izjavil Elijahu, zaradi sporne izjave pa je bil do nadaljnjega suspendiran z vladnih srečanj.

Izraelsko obleganje in bombardiranje Gaze se je začelo 7. oktobra, ko so napadi palestinskega gibanja Hamas v Izraelu zahtevali življenja 1400 ljudi, napadalci pa so zajeli okrog 240 talcev. V izraelski ofenzivi, ki je sledila, je bilo v Gazi ubitih okrog 10.818 ljudi, od tega 4412 otrok, ranjenih pa je več kot 27.000 ljudi.

V racijah izraelskih sil na Zahodnem bregu pa je bilo v tem času po podatkih oblasti v Ramali ubitih več kot 170 Palestincev.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 04:49 10. November 2023.

    EU je TAKOJ uvedla sankcije proti Rusiji, ko je ta posredovala po osmih letih prosjačenja, da se vendar upoštevajo sporazumi …

  • 01:09 10. November 2023.

    Ne (le) sankcije proti posameznikom, ampak proti nacistični državi Izrael. Za začetek priznanje Palestine v mejah iz leta 47 skladno …

  • 22:09 9. November 2023.

    A je mel Hitler kakega sina??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.