Beloruske barve groze: pretepi, posilstva, mučenje

Lukašenko brutalno nad protestnike. Izpoved mladega dekleta.
Oglej si celoten članek

Označevanje zapornikov z barvami je v Belorusiji že nekaj časa običajna praksa, poroča The Economist. Dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko se je avgusta po volitvah ponovno razglasil za predsednika, čeprav mu mnogi očitajo, da so bile volitve neveljavne in da je v resnici zmagala Svetlana Tihanovska. Tihanovska je bila primorana zbežati iz države, vse od takrat pa Belorusijo pretresajo masovni protesti. 

Čeprav so protestniki mirni, pa oblast z njimi po poročanju beloruske nevladne organizacije Nash Dom postopa brutalno. Začeli so namreč uporabljati barvne kod za "razvrstitev" protestnikov, ki jih aretirajo. 

Zelena barva pomeni ponižanje, lahko tudi posilstvo, rezervirana pa je za mlade moške, sploh tiste, ki izstopajo iz množice zaradi dolgih las, piercingov in podobno. Z rumeno barvo označijo tiste, ki postavljajo preveč vprašanj ali se prepirajo s policisti, kasneje jih pretepejo. Tiste, ki poskušajo pobegniti ali se upreti aretaciji, pa označijo z rdečo barvo in jih nato tako mučijo do te mere, da ogrozijo njihovo življenje. 

"Tako te bomo posilili, da te niti lastna mati ne bo več prepoznala"

Mlado dekle je na posnetku povedalo, da so jim najprej ukazali, naj počakajo ob zidu, nato pa so jih odpeljali, enega po enega. Na avtobuso so jo pretepli, ji slekli hlače in ji zagrozili, da se bodo izmenjevali med posiljevanjem. "Tako te bomo posilili, da te niti lastna mati ne bo več prepoznala," naj bi ji dejali. Grozili so ji tudi, da jo bodo zaprli za 10 let. "Z mano so ravnali kot z živaljo," je še povedalo dekle.

dezurni@zurnal24.si

Pozivi Mok-u Zaskrbljujoče vesti iz Belorusije, športniki zahtevajo izključitev

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 18:39 6. December 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • 17:54 6. December 2020.

    Bedast sistem, da komentarje razmeče. Ali pa je načrtno ustvarjanje kaosa...

  • 17:51 6. December 2020.

    In očitno ni edina, ki podpira nasilje. Bravo, res!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.