Berlin morda dolguje tisoč milijard €

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tiho mestece Mittenwalde približno 30 km jugovzhodno od Berlina je odkrilo dolžniško listino z dne 28. maja 1562, po kateri je Mittenwalde Berlinu posodil 400 goldinarjev, poroča BusinessInsider.com.
Oglej si celoten članek

Stara dolžniška listina naj bi dokazovala, da nemška prestolnica mestecu Mittenwalde pred 450 leti ni vrnila posojila v višini 400 goldinarjev, čeprav je mestece plačilo terjalo vsakih 50 let od leta 1820 dalje. V Berlinu trdijo, da so dolg vrnili, ko so finančnemu ministru Mittenwalda podarili ceremonialni 18-karatni zlatnik iz leta 1539, ki bi bil danes vreden med 50 in sto tisoč evri.

Inflacija + obresti = tisoč milijard evrov dolga

Certifikat je odkrila lokalna zgodovinarka Vera Schmidt. Posojilo je bilo sklenjeno po šestodstotni obrestni meri, po kateri Berlin danes dolguje Mittenwaldu 11.200 goldinarjev oziroma 112 milijonov evrov. Po upoštevanju inflacije in obrestnih mer pa se znesek povzpne na tisoč milijard.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.