Svet
12 ogledov

Berlin morda dolguje tisoč milijard €

Evro Reuters
Tiho mestece Mittenwalde približno 30 km jugovzhodno od Berlina je odkrilo dolžniško listino z dne 28. maja 1562, po kateri je Mittenwalde Berlinu posodil 400 goldinarjev, poroča BusinessInsider.com.

Stara dolžniška listina naj bi dokazovala, da nemška prestolnica mestecu Mittenwalde pred 450 leti ni vrnila posojila v višini 400 goldinarjev, čeprav je mestece plačilo terjalo vsakih 50 let od leta 1820 dalje. V Berlinu trdijo, da so dolg vrnili, ko so finančnemu ministru Mittenwalda podarili ceremonialni 18-karatni zlatnik iz leta 1539, ki bi bil danes vreden med 50 in sto tisoč evri.

Inflacija + obresti = tisoč milijard evrov dolga

Certifikat je odkrila lokalna zgodovinarka Vera Schmidt. Posojilo je bilo sklenjeno po šestodstotni obrestni meri, po kateri Berlin danes dolguje Mittenwaldu 11.200 goldinarjev oziroma 112 milijonov evrov. Po upoštevanju inflacije in obrestnih mer pa se znesek povzpne na tisoč milijard.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.