Svet
8 ogledov

Afganistan bo prejel 16 milijard pomoči

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj Reuters
Na donatorski konferenci za Afganistan, ki je potekala v Tokiu, so zbrali 16 milijard dolarjev razvojne pomoči. Država se je v zameno zavezala k reformam.

Države donatorke so Afganistanu do leta 2015 obljubile 16 milijard evrov razvojne pomoči, pomoč med letoma 2015 in 2017 pa bo v višini te, ki jo je dežela pod Hindukušem prejemala v zadnjem desetletju. To je približno šest milijard evrov letno.

Cilj donatorske konference je bil premostiti prepad med prihodki, na katere lahko Kabul računa iz komaj delujočega domačega gospodarstva, in izdatki, ki bodo nujni za vzpostavitev stabilne države.

V zameno za pomoč mora Afganitan izpolniti več pogojev. Eden ključnih je sprejem reform za izkoreninjenje korupcije.


Umiku bo sledila recesija

Tuje sile se bodo iz Afganistana umaknile leta 2014. Svetovna banka je ocenila, da bo država v prvih treh letih po odhodu tujih sil za izdatke, ki niso povezani z zagotavljanjem varnosti v državi, potrebovala od 3,3 milijarde do 3,9 milijarde na leto.

Hkrati pričakujejo, da bo afganistansko gospodarstvo, ki ga poganjata predvsem mednarodna pomoč in izdatki za vojsko, po letu 2014 zašlo v recesijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.