Svet
19 ogledov

Evropska unija ima večmilijardni primanjkljaj

Evropska unija, Evropa EPA
Evropski uniji primanjkuje denarja. Države članice bodo morale v skupni proračun prispevati še več milijard evrov, sicer EU ne bo mogla pokriti svojih stroškov.

Da bo Evropski uniji zmanjkalo denarja, je evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski opozoril že decembra lani. Takrat so vlade držav članic odločale o proračunu za leto 2012. Čeprav je Lewandowski opozoril, da potrebujejo za pet odstotkov več sredstev, so proračun povišali za 1,86 odstotka na skupno 129,1 milijarde evrov.

"Zagotovo lahko pričakujemo primanjkljaj v višini nekaj milijard evrov," je pojasnil Lewandowski in poudaril, da mora Evropska komisija izplačati še precejšnje število regionalnih pomoči in štipendij za raziskave, ki jih zaradi varčevanja ne morejo izplačati iz proračuna za leto 2011.

"Resnično potrebujemo spremembe proračuna za plačilo revidiranih, zakonitih računov v letu 2012," je dejal Lewandowski in članice EU pozval, naj priskrbijo "dodatno pomoč", če bo ta potrebna.

V zadnjih dveh letih je večkrat prišlo do nesporazumov med Evropsko komisijo in vladami držav članic, saj so te skušale omejiti letni proračun EU. Predlog komisije o 6,3-odstotnem dvigu proračuna za leto 2013 je tako že sprožil kritike nemške in britanske vlade.

Komentarjev 1
  • 1111 19:01 27.junij 2012.

    ...ma kurc jih gleda, plače naj si zmanjšajo, ne vem, kaj dela gnoj v EU parlamentu za 15 tisoč € na mesec...sicer, pa kmalu bo šla si mater žvižgat unija...čimprej...hehehe...pol bo našim šele odklenkalo...