Berlusconi: Ob nezaupnici nove volitve

Foto: Žurnal24 Berlusconija preiskujejo zaradi obtožb o zlorabi pooblastil v povezavi z mladole
Italijanski premier Silvio Berlusconi je v svoji stranki miril strasti. Dejal je, da bodo šli Italijani še letos na nove volitve, če prihodnji mesec vladi ne bo izglasovana zaupnica.
Oglej si celoten članek

V Italiji je potekal krizni vrh Berlusconijeve vladajoče stranke Ljudstvo svobode (PDL), ki se je pred dvema tednoma znašla v krizi zaradi premierjevega razkola s predsednikom poslanske zbornice Gianfrancom Finijem.

Berlusconi naj bi z zavezniki iz vrst PDL razpravljal o novem programu svoje vlade, ki ga bo septembra predstavil v parlamentu. Na ta način želi premier preveriti podporo, ki jo vlada še uživa med poslanci, ter dobiti zaupnico parlamenta za njeno nadaljnje delo. Berlusconi je ob morebitni nezaupnici napovedal, da bodo Italijani morali še letos na predčasne volitve, saj "mislim, da ni nobene alternative za dobrobit države".

A preživetje kabineta bo v veliki meri odvisno od glasov 34 članov poslanske zbornice in desetih senatorjev, ki so se po dokončnem razkolu med Berlusconijem in Finijem odločili slediti slednjemu in so zato izstopili iz PDL ter ustanovili svojo poslansko skupino. Če se bodo t. i. finijevci odločili za glasovanje proti kabinetu, se Italiji obetajo predčasne volitve.

Novih volitev si sicer nihče ne želi preveč. Predsednik države Giorgio Napolitano se je že jasno izrekel proti njim. Predčasen odhod na volišča očitno ne diši niti Berlusconiju, saj finijevce poziva, naj še naprej podpirajo vlado in ne izdajo desnosredinskih volivcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.