Svet
2 ogledov

Berlusconi: Ob nezaupnici nove volitve

Berlusconija preiskujejo zaradi obtožb o zlorabi pooblastil v povezavi z mladole Žurnal24 main
Italijanski premier Silvio Berlusconi je v svoji stranki miril strasti. Dejal je, da bodo šli Italijani še letos na nove volitve, če prihodnji mesec vladi ne bo izglasovana zaupnica.

V Italiji je potekal krizni vrh Berlusconijeve vladajoče stranke Ljudstvo svobode (PDL), ki se je pred dvema tednoma znašla v krizi zaradi premierjevega razkola s predsednikom poslanske zbornice Gianfrancom Finijem.

Berlusconi naj bi z zavezniki iz vrst PDL razpravljal o novem programu svoje vlade, ki ga bo septembra predstavil v parlamentu. Na ta način želi premier preveriti podporo, ki jo vlada še uživa med poslanci, ter dobiti zaupnico parlamenta za njeno nadaljnje delo. Berlusconi je ob morebitni nezaupnici napovedal, da bodo Italijani morali še letos na predčasne volitve, saj "mislim, da ni nobene alternative za dobrobit države".

A preživetje kabineta bo v veliki meri odvisno od glasov 34 članov poslanske zbornice in desetih senatorjev, ki so se po dokončnem razkolu med Berlusconijem in Finijem odločili slediti slednjemu in so zato izstopili iz PDL ter ustanovili svojo poslansko skupino. Če se bodo t. i. finijevci odločili za glasovanje proti kabinetu, se Italiji obetajo predčasne volitve.

Novih volitev si sicer nihče ne želi preveč. Predsednik države Giorgio Napolitano se je že jasno izrekel proti njim. Predčasen odhod na volišča očitno ne diši niti Berlusconiju, saj finijevce poziva, naj še naprej podpirajo vlado in ne izdajo desnosredinskih volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.