Berlusconiju bije zadnja ura?

Foto: Žurnal24 Berlusconi se v zadnjih tednih sooča s težavami v politiki in zasebnem življenju
Opozicijska Demokratska stranke je vložila predlog o nezaupnici Berlusconijevi vladi. V ponedeljek naj bi iz vlade izstopili štirje ministri.
Oglej si celoten članek

Vodja poslanske skupine Demokratske stranke Dario Franceschini je ob podpori stranke Italija vrednot Antonia Di Pietra v poslanski zbornici vložil predlog o nezaupnici vladi. Datum glasovanja morajo določiti vodje poslanskih skupin spodnjega doma parlamenta, ki mu predseduje nekdanji Berlusconijev zaveznik in sedanji politični nasprotnik Gianfranco Fini.

Na vložitev predloga o nezaupnici se je nemudoma odzvala Berlusconijeva vladajoča stranka Ljudstvo svobode (PDL), ki je v senatu vložila predlog, s katerim od parlamenta zahteva, da ne ovira dela kabineta, saj je treba sprejeti zakon o proračunu za leto 2011. S tem skuša PDL Berlusconiju omogočiti, da še vsaj nekaj časa ostane na položaju premierja.

Izstop štirih ministrov?
Italijanski mediji so pred tem poročali, da nameravajo v ponedeljek vlado zapustiti štirje ministri Finijevega gibanja Prihodnost in svoboda. Fini namreč zahteva, da Berlusconi odstopi, premier pa možnost odstopa za zdaj zavrača. Če bo v parlamentu v prihodnjih dneh dejansko prišlo do glasovanja o nezaupnici, bi bil lahko premier tako dejansko prisiljen k odstopu, saj od ponedeljka ne bi več mogel računati na večino v parlamentu.

Finijevi privrženci so napovedali, da se bodo na glasovanju o proračunu, ki se obeta v parlamentu v prihodnjih dneh, vzdržali. Če Berlusconi tudi po tem glasovanju ne bo odstopil, so napovedali, da bodo tudi sami vložili predlog nezaupnice vladi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.