Svet
16 ogledov

Berlusconiju bije zadnja ura?

Berlusconi se v zadnjih tednih sooča s težavami v politiki in zasebnem življenju Žurnal24 main
Opozicijska Demokratska stranke je vložila predlog o nezaupnici Berlusconijevi vladi. V ponedeljek naj bi iz vlade izstopili štirje ministri.

Vodja poslanske skupine Demokratske stranke Dario Franceschini je ob podpori stranke Italija vrednot Antonia Di Pietra v poslanski zbornici vložil predlog o nezaupnici vladi. Datum glasovanja morajo določiti vodje poslanskih skupin spodnjega doma parlamenta, ki mu predseduje nekdanji Berlusconijev zaveznik in sedanji politični nasprotnik Gianfranco Fini.

Na vložitev predloga o nezaupnici se je nemudoma odzvala Berlusconijeva vladajoča stranka Ljudstvo svobode (PDL), ki je v senatu vložila predlog, s katerim od parlamenta zahteva, da ne ovira dela kabineta, saj je treba sprejeti zakon o proračunu za leto 2011. S tem skuša PDL Berlusconiju omogočiti, da še vsaj nekaj časa ostane na položaju premierja.

Izstop štirih ministrov?
Italijanski mediji so pred tem poročali, da nameravajo v ponedeljek vlado zapustiti štirje ministri Finijevega gibanja Prihodnost in svoboda. Fini namreč zahteva, da Berlusconi odstopi, premier pa možnost odstopa za zdaj zavrača. Če bo v parlamentu v prihodnjih dneh dejansko prišlo do glasovanja o nezaupnici, bi bil lahko premier tako dejansko prisiljen k odstopu, saj od ponedeljka ne bi več mogel računati na večino v parlamentu.

Finijevi privrženci so napovedali, da se bodo na glasovanju o proračunu, ki se obeta v parlamentu v prihodnjih dneh, vzdržali. Če Berlusconi tudi po tem glasovanju ne bo odstopil, so napovedali, da bodo tudi sami vložili predlog nezaupnice vladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.